Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Får Kyrkskatt.se ta betalt för att hjälpa mig gå ur Svenska kyrkan?

Profilbild på: Stefan Jerkander Gick ur Svenska Kyrkan via en länk på telefonen. (Kyrkoskatten) Det stod mig veterligen inget om att det skulle kosta pengar. Har fått en faktura på 369 kronor. Måste jag betala den eller ska jag ta strid? Stefan Jerkander 2019-02-26 17:38 Följ inlägget
 • Profilbild på: Stefan Jerkander Hej Stefan,

  Företaget har bara rätt att ta betalt för detta om det framgick tydligt när du beställde tjänsten att det också kostar pengar.

  Om det inte har funnits tydlig information om att tjänsten kostar pengar i samband med att du gjorde beställningen kan företaget heller inte kräva att du ska betala.

  Bestrida en felaktig faktura
  Om du har fått en faktura som du anser att du inte är skyldig att betala har du rätt att bestrida den. Det kan du göra genom att skriva ett mejl till företaget där du förklarar tydligt att du inte tänker betala och varför du inte tänker betala.

  Läs mer om att bestrida

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-03-01 11:56
 • Profilbild på: Stefan Jerkander Min son ingick avtal med kyrkoskatt.se utan att förstå att det var en förmedlingstjänst. Han har fått en faktura på 369 kr för utträdesblanketter. Kan han åberopa ångerrätt? Ska han skicka tillbaka blanketten i så fall? Johan Hultgren 2019-03-02 09:05
 • Profilbild på: Stefan Jerkander Hej Johan,

  När du ingår ett avtal på nätet så är huvudregeln att du har 14 dagars ångerrätt enligt lag. Lagen är tvingande, vilket betyder att lagen gäller oavsett vad företaget skriver i sina villkor. Det finns vissa undantag ifrån ångerrätten.

  Här kan du läsa mer om ångerrätten och om dessa undantag

  Ångerrätten använder du genom att skicka ett meddelande till företaget där du talar om att du ångrar dig och att du vill frånträda avtalet. Gör det skriftligen, exempelvis via mejl. Tänk på att spara ditt meddelande så att du har bevis på att du har utnyttjat din ångerrätt och att du har ångrat dig i tid.

  Lagen som styr ångerrätt säger att du, när du köper en vara, ska lämna eller skicka tillbaka varan till företaget om du använder din ångerrätt.

  Då situationen rör en tjänst snarare än vara är frågan om det finns något av värde att skicka tillbaka till företaget. Det är tveksamt om den typ av blankett det rör sig om skulle ha ett ekonomiskt värde.

  Du skriver att det är din son som har ingått avtalet. Skulle det vara så att din son är omyndig så kan du hävda att avtalet är ogiltigt. Den som säljer varor och tjänster måste kunna visa att köpet har gjorts av en myndig person eller att föräldern har godkänt köpet.

  Du kan läsa mer i denna artikel Barn och avtal på nätet

  Vänligen Anna Vägledare, Hallå konsument 2019-03-06 08:49

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter