Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Ångerrätt för streamingtjänst?

Profilbild på: Klara Jag undrar om man har ångerrätt för streaming? Jag köpte nyligen (på företagets hemsida) ett abonnemang för att kunna titta på filmer och serier. Klara 2019-10-09 15:59 Följ inlägget
 • Profilbild på: Klara Hej Klara,

  Du har troligtvis ångerrätt för streamingtjänsten. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har nyligen prövat ett ärende om ångerrätt för streamingtjänst. Nedan förklarar vi vad nämnden kom fram till.

  Ångerrätt när du ingår avtal på nätet
  Huvudregeln är att du har 14 dagars ångerrätt när du ingår ett avtal på nätet, men det finns ett fåtal undantag. Digitalt innehåll som laddas ned (och därmed levereras till dig) – exempelvis spel, appar, och program tillhör ett av dem. För att undantaget ska gälla krävs att du godkänner att innehållet levereras digitalt och att det inte finns någon ångerrätt när du har påbörjat nedladdningen.

  När det gäller streamingtjänster har dock ARN konstaterat att undantaget inte gäller. De anser att streamingtjänster är löpande avtal där innehållet förändras över tid, då nya filmer och serier tillkommer och gamla försvinner. Därför kan innehållet inte ses som levererat.

  Du kan behöva betala för tiden du använt tjänsten
  Även om du använder din ångerrätt kan företaget ha rätt att ta betalt för tiden som du har kunnat använda tjänsten. Summan ska i så fall vara en proportionell andel av priset. En förutsättning för att företaget ska kunna ta betalt är att du har fått information om ångerrätten.

  Sammanfattningsvis kan du alltså argumentera för att du har ångerrätt vid streamingtjänst. Du kan däremot behöva betala för tiden du har använt tjänsten.

  Om du och företaget inte kommer överens
  Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till ARN för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

  Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-10-09 16:00

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter