Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Är det tillåtet för butiker att neka kontant betalning?

Profilbild på: Larsa Jag var inne i kiosken på hörnet där jag bor igår, brukar nästan aldrig handla där. När jag kommer till kassan säger killen som står där att jag inte kan betala med kontanter. Men det ska väl ändå vara en rättighet att få betala hur man vill?! Känns helt galet. Larsa 2017-09-28 10:50 Följ inlägget
 • Profilbild på: Larsa Hej Larsa,

  Nej, det är faktiskt ingen rättighet att själv välja betalmedel. Företag får välja vilken typ av betalning de tar emot. Det är alltså tillåtet att exempelvis bara ta emot kortbetalning.

  Det enda undantaget är när man betalar för sjukhusvård, då måste landstinget erbjuda patienterna möjligheten att betala med kontanter.

  Vänligen Janet Vägledare, Hallå konsument 2017-09-28 10:59
 • Profilbild på: Larsa Hej, jag bor i Jönköpings län och där vägrar både min vårdcentral och sjukhuset Ryhov att ta emot kontant betalning. Dom säger att man måste betala med kort eller så skickar dom en faktura. Är det lagligt? Om inte, hur får man Landstinget att rätta till det? Jonas 2018-08-30 21:40
 • Profilbild på: Larsa Hej Jonas,

  I det fallet bör du få möjligheten att betala fakturan kontant.

  Som min kollega nämnt innan så har landstinget en skyldighet att ta emot betalning av patientavgifter med kontanter. Detta gäller enligt en dom i Högsta förvaltningsrätten, som är högsta instans. Det innebär att domen är prejudicerande, det vill säga vägledande för alla sjukhus och vårdcentraler i landet.

  Du hittar domen här

  Går det inte att betala fakturan kontant kan du börja med att hänvisa vårdcentralen eller sjukhuset till domen ovan. Skulle det inte hjälpa så finns det några olika vägar att gå:

  • Du har möjlighet att bestrida fakturan med hänvisning till domen. Bestrider du så kan det hända att ditt ärende prövas i domstol. För att undgå risken för betalningsanmärkning kan du kontakta Kronofogden. De kan ge information om betalning och bestridande av ett krav från myndigheter. 
  • Har du fått kravet om kortbetalning (alternativt faktura utan möjlighet till kontantbetalning) i ett beslut så ska du ha möjlighet att överklaga beslutet. Vårdcentralen/sjukhuset ska ge dig information om hur du överklagar. 
  • Du kan också klaga hos Justitieombudsmannen, JO, om du anser att du blivit felaktigt behandlad av en myndighet.

  Läs mer om hur du gör en JO-anmälan här

  Vänligen Johan 2018-08-31 11:27
 • Profilbild på: Larsa hej
  jag var hos en frisör och han accpterade inte kortbetalning är det lagligt då? adnan 2019-01-26 20:02
 • Profilbild på: Larsa Hej Adnan,

  Ja, en frisörsalong väljer själv vilka betalsätt de väljer att använda. Du kan alltså inte kräva att få betala med exempelvis kort hos frisören.

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-01-30 09:26
 • Profilbild på: Larsa hej
  Jag ser att ni skriver att sjukhus är tvungna att ta emot kontanter, när man söker vård. dock så tar inte centralkliniken östra inte emot kontant betalning? vad gäller då? maria 2019-02-04 21:13
 • Profilbild på: Larsa Hej Maria,

  Om du blivit nekad att använda kontanter för att betala för vård, så kan du kontakta patientnämnden i ditt landsting eller din region. Patientnämnden kan hjälpa dig med att få svar på dina synpunkter eller klagomål.

  För att få kontakt med patientnämnden kan du fråga vårdpersonalen där du har fått vård. Det ska också finnas information på landstingets eller regionens webbplats. Du kan ringa eller skriva till patientnämnden.

  Du hittar mer information om detta på 1177 Vårdguidens webbplats.


  Vänligen Christer Vägledare, Hallå konsument 2019-02-06 10:46

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter