Coronaviruset – konkurs och rekonstruktion

När ett företag går i konkurs kan presentkort du har bli värdelösa. Det kan dessutom bli svårt att reklamera och använda garantier på varor du har köpt hos företaget.

Butik i konkurs

När ett företag går i konkurs och stänger butiker kan det drabba dig som konsument. Om du har ett presentkort i butiken kan det bli värdelöst. Det kan även bli svårt att reklamera varor eller använda garantier på varor som du har köpt av företaget. Du kan fortfarande reklamera det du köpt men får då i stället vända dig till leverantören eller tillverkaren av varan.

Om betalningen har gjorts med kreditkort kan du med skydd av konsumentkreditlagen vända dig till kreditgivaren med ditt krav på ersättning och eventuellt få pengarna tillbaka.

Läs mer om dina rättigheter när en butik går i konkurs

Rekonstruktion av en butik

Om ett företag är under rekonstruktion innebär det att bolaget struktureras om för att undvika en konkurs. Bestämmelserna i lagen om företagsrekonstruktion kan påverka din rätt att utnyttja presentkort samt reklamationer och garantier. Det beror på vad rekonstruktören har beslutat. Fråga därför i butiken vad som gäller för just ditt anspråk!

Flygbolag i konkurs

Reguljärt flyg

När ett flygbolag går i konkurs kan du ha möjlighet att få tillbaka dina pengar. Men chansen är olika stor beroende på hur du har betalat din biljett. Om du har betalat biljetten med kreditkort kan du rikta samma krav till kreditgivaren, till exempel din bank, som mot säljaren.

Paketresa

Om flygbolaget som arrangören anlitat går i konkurs och flygresan ingår som en del i en paketresa ska du vända dig till researrangören för att få hjälp.

Läs mer om vad som gäller när ett flygbolag går i konkurs

Rekonstruktion av ett flygbolag

Om ett flygbolag är under rekonstruktion innebär det att flygbolaget struktureras om för att se om det är möjligt att rädda flygbolaget. Det innebär att flygbolaget inte får betala ut något under tiden för rekonstruktionen. Om du har ett krav mot flygbolaget behöver du därför avvakta resultatet av rekonstruktionen.

Paketresearrangör i konkurs

Om din paketresa ställs in på grund av att företaget har gått i konkurs, kan du få ersättning från resegarantin. Du kan ansöka om ersättning från Kammarkollegiet. Resegarantin regleras i resegarantilagen och gäller just för paketresor. Reguljära flygbiljetter omfattas inte.

Har paketresan ställts in på grund av pandemin omfattas den inte heller av resegarantin, även om arrangören hunnit gå i konkurs innan du fått dina pengar.

Läs mer om dina rättigheter när en paketresearrangör går i konkurs