Coronaviruset – resor inom Sverige

Coronaviruset påverkar resor inom Sverige. Om din resa ställs in på grund av coronaviruset har du rätt att få pengarna tillbaka eller att boka om din biljett.

Inställd resa

Om en resa ställs in av transportören på grund av coronaviruset gäller samma regler som annars. Du ska få tillbaka dina pengar om du vill det. Om du hellre vill kan du boka om din biljett till ett annat tillfälle. Vänd dig alltid direkt till reseföretaget för att begära återbetalning eller göra en ombokning.

Presentkort är värdelösa om bolag går i konkurs

Vissa företag kan erbjuda presentkort eller värdecheckar i stället för återbetalning när en resa ställs in. Det är okej att erbjuda presentkort men om du hellre vill ha tillbaka pengarna ska du kunna kräva det.

När du själv avbokar

Om du själv vill avboka din resa är det under normala omständigheter villkoren för resan som gäller. Villkoren kan se olika ut hos olika företag, läs därför igenom villkoren för din bokning för att se om de ger dig rätt att avboka biljetten och få pengarna tillbaka.

Då Folkhälsomyndigheten inte längre avråder från resor inom Sverige så gäller vanliga avbokningsregler.

För resor som skulle skett före 13 juni, då Folkhälsomyndigheten rekommenderade att du skulle avstå från icke nödvändiga resor inom Sverige, kan du ha rätt att få pengarna tillbaka om du avbokat din resa. Detta beror på att situationen kan ses som force majeure-liknande händelse. En force majeure-liknande händelse är någonting som är ytterst ovanligt, oförutsägbart och bortom din och bolagets kontroll. Detta har inte prövats rättsligt ännu, det kan därför vara så att bolaget nekar dig återbetalning. Då kan du ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Är din resa en paketresa så kan du ha rätt att avbeställa resan utan att betala en avbeställningsavgift om avbeställningen beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet eller i dess omedelbara närhet.

Mer information om inrikes resor

Du kan läsa mer om inställda resor på Hallå konsument webbplats.

Läs mer om inställda tågresor

Läs mer om inställda bussresor

För dig som söker mer information om coronaviruset

Har du allmänna frågor om coronaviruset kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller av någon annan ansvarig myndighet.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Krisinformation.se

På webbplatsen krisinformation.se finns information från flera myndigheter om vad som gäller angående spridningen av coronaviruset.

Läs mer på Krisinformation.se