Varning för bitleksak efter dödsolycka

Nyhet: Publicerad 19 maj 2022

Lyssna

Konsumentverket varnar för en bitleksak för barn som orsakat ett dödsfall. Bitleksaken säljs bland annat via fruugo.se och fyndiq.se på nätet.

EU har gått ut med larm till alla medlemsländer efter ett fall i Storbritannien där ett barn på fem månader kvävts till döds. Bitleksaken vände sig ut och in och täppte till näsa och mun på barnet.

Livsfarlig

– Eftersom samma bitleksak säljs till svenska familjer över två plattformar på nätet vill vi göra allt i vår makt för att varna för den här bitleksaken. Har du en hemma ska du genast kasta den i soporna. Den är livsfarlig, säger Emma Henriksen Kvarth som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Att EU går ut med ett larm på högsta nivå är mycket ovanligt och speglar allvaret i situationen. Bakgrunden är förstås den tragiska olyckan i Storbritannien och den överhängande risken att fler barn drabbas.

Viktig varning

I vanliga fall vänder sig myndigheten till tillverkaren eller försäljaren och kräver att åtgärder ska vidtas, till exempel att leksaken återkallas och får säljförbud. Men eftersom bitleksaken finns på plattformar som bara är förmedlare av produkter är det inte lika snabbt att hitta tillverkare och få igenom åtgärder.

På nätet kallas den aktuella bitleksaken ”Svamphuvud kreativ bitring Baby molarer. Leksaker, tänder napp blue” och ”Mushroom Teether Toys”.