Ung och skuldsatt

Nyhet: Publicerad 15 oktober 2020

Lyssna

Allt fler ansöker om skuldsanering hos Kronofogden och särskilt stor är ökningen bland unga. De uppfyller oftast inte kraven för att få skuldsanering - men det finns andra sätt att söka hjälp på.

För personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, finns möjligheten att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Under årets första sex månader ansökte 15 325 personer om skuldsanering. Det är en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol och den högsta siffran någonsin.

Ökningen är särskilt kraftig för unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling. Men den åldersgruppen uppfyller sällan de grundläggande kraven för att få sanering och får oftast avslag på sin ansökan.

kvinna-betalar-rakningar

Unga uppfyller sällan kraven

Margareta Lindberg som är utredare på Konsumentverket, tror att unga personer vänder sig till Kronofogden för att de googlar ”skuldsanering” eller ”hjälp med skulder”. - Många tror att det bara är att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden för att få skulderna avskrivna. Men så enkelt är det inte. Skuldsanering beviljas personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid. Unga har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid, säger hon.

Ta hjälp hos kommunen

Om du behöver hjälp kan du istället vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivning. Det är kostnadsfritt och rådgivarna har sekretess. Rådgivarna kan hjälpa till med att ta fram en budget, få grepp om vilka skulder som finns, hjälpa till med att göra förslag till avbetalningsplaner på skulder, eller hjälpa till med ansökan om skuldsanering.

- Kontaktuppgifter finns på kommunens webbplats, eller så kan du söka kontaktuppgifter genom att ange din kommuns namn på vår webbplats. Vissa kommuner har även en öppen mottagning vissa tider per vecka, dit man kan gå och får prata med en budget- och skuldrådgivare, säger Margareta Lindberg.

Margareta Lindbergs tips för att undvika skuldsättning:

  • Handla aldrig mer än du har råd med, låna alltså inte pengar för att konsumera. 

  • Gör en budget som visar vilka inkomster och utgifter du har. Om du har svårt att låta bli att handla; sluta gå i affärer, besöka e-handelsföretags webbsidor och avfölj sociala medier och influencers som marknadsför varor. 

  • Bind inte upp dig på dyra långa avtal som ska betalas oavsett vilken inkomst du har. När man är ung vet man sällan vilka inkomster man har om två år. Därför bör man inte binda upp sig med för många abonnemang och andra fasta utgifter.

  • Om du inte kan betala en räkning, kontakta den du har fått räkningen från och be om att få delbetala. Undvik att hamna hos Kronofogden för då får du en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register som gör det svårt att till exempel få en lägenhet. Du kan även nekas vissa jobb om du har en betalningsanmärkning.

  • Stoppa inte huvudet i sanden. En del försöker undvika problem genom att inte öppna brev med fakturor, inkassokrav eller brev från Kronofogden.

  • Ta hjälp av antingen en budget- och skuldrådgivare eller prata med en familjemedlem, vän eller granne.  De kan troligtvis komma med goda råd. 

  • Prioritera hyra, mat och el först om pengarna inte räcker. Hemförsäkring är också viktigt att ha. Om man inte får hjälp, finns en stor risk att man fastnar i en långvarig och negativ skuldspiral.