Tusentals förbjudna lampor stoppades vid gränsen

Nyhet: Publicerad 29 mars 2022

Energimyndigheten och Tullverket har stoppat tusentals förbjudna lampor från att nå svenska konsumenter. Det rör sig om lampor som drar onödigt med el och felmärkta LED-lampor. Lampor måste uppfylla EU:s krav på energieffektivitet och märkning, för att du ska kunna göra energismarta val för ditt hem.

Förra året infördes en ny energimärkning för ljuskällor. Med hjälp av en ny energiskala A till G och en QR-kod som kan skannas med en smartphone, ska du få bättre förutsättningar att göra energismarta val. Energimärkningen ska samtidigt utmana tillverkarna att utveckla effektivare och bättre ljuskällor.

Vakande öga på företagen

Lampor som inte är tillräckligt effektiva, som har fel eller ingen energimärkning, får inte importeras till EU-länder. Energimyndigheten är ansvarig myndighet för marknadskontroll i Sverige. Tillsammans med Tullverket förhindrade Energimyndigheten ett företag från att importera 4000 lampor, eftersom de inte uppfyllde EU:s krav på energieffektivitet och märkning. – Det här är ett kvitto på att vår marknadskontroll fungerar bra. Företagen som importerar lampor ska veta att vi håller ett vakande öga på dem, säger Nils Ahlén som är jurist på Energimyndigheten och fortsätter: – Vårt beslut betyder att vi har lyckats förhindra att konsumenter kan köpa dessa lågenergilampor som drar onödigt mycket el och LED-lampor med fel märkning på förpackningen. Kravet på märkning finns för att konsumenterna ska kunna göra energismarta val.

Du kan ta del av nyheten i sin helhet på Energimyndighetens webbplats

Rätt lampor på rätt plats

Ska lampan ge starkt ljus, dra så lite el som möjligt eller kanske skapa mysstämning? Informationen på lampförpackningen kan guida dig till rätt ljus för rätt användningsområde.

Lumen eller watt?

När du bestämmer dig för ljusstyrka ska du titta på lumen (lm), inte watt (W). Watt är ett mått på hur mycket el lampan drar. Högre lumen innebär starkare ljus och för takbelysning kan du behöva 600-800 lumen eller mer. För mysbelysning kan det räcka med 100-200 lumen.

Varmt eller kallt?

Förutom lampans ljusstyrka är det bra att fundera på vilken temperaturskala du behöver, som mäts i kelvin (K). För varmt sken behöver du en lampa med 2500–2700 kelvin. Har du behov av kallare sken ska du kika på lampor med 4000 kelvin eller högre.

När dina gamla lampor är förbrukade är det viktigt att de lämnas till kommunens miljöstation, så att de tas om hand på rätt sätt.

Mer om bra belysning i hemmet och den nya energimärkningen hittar du på vår webbplats