Tiotusentals svenskar har farliga flytvästar

Nyhet: Publicerad 1 juli 2021

Lyssna

Konsumentverket bedömer att tiotusentals livsfarliga västar som har återkallats av företag, fortfarande finns kvar i svenska hem och båtar. Har du en uppblåsbar flytväst som har återkallats ska du lämna in den till återförsäljaren för att få den åtgärdad.

Din uppblåsbara flytväst måste ha en säkrad gaspatron. Om du eller någon i ditt sällskap hamnar i vattnet och gaspatronen på flytvästen gängat ur, så blåser den inte upp och fyller då inte sin funktion.

Bara en av tio flytvästar var säkrade

I en granskning fann Konsumentverket att bara en av tio flytvästar på den svenska marknaden uppfyllde kravet på säkrade gaspatroner.

Sedan dess har de övriga nio varumärkena återkallats. Om någon av återkallelserna gäller din uppblåsbara flytväst, innebär det att du ska kontakta din återförsäljare för att få den åtgärdad.

Farliga västar kvar

Konsumentverket bedömer att det finns tiotusentals flytvästar i svenska hem och båtar, som kan vara livsfarliga och behöver åtgärdas.

– Det är otroligt viktigt att alla som har en uppblåsbar flytväst hemma undersöker om den har återkallats på grund av säkerhetsbrister. Om den är med på listan ska konsumenten ta kontakt med återförsäljaren och få den åtgärdad. Använd den inte innan det, säger Jonas Eriksson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

Behöver din flytväst åtgärdas?

Konsumentverkets går nu ut med hela listan över flytvästar som återkallats hittills. På Konsumentverkets webbplats finns också information om hur du ska agera beroende på vilken väst du har.

Även om en uppblåsbar flytväst inte finns med på listan över återkallade västar är det viktigt att du är försiktig. Du behöver undersöka om västen har säkring och är du tveksam ska du kontakta inköpsstället. Saknar västen en säkring måste du alltid kontrollera att gaspatronen är iskruvad varje gång den ska användas. Västen behöver även servas regelbundet. Det är viktigt att du följer tillverkarens instruktioner för att din uppblåsbara flytväst ska vara säker.

Återkallade flytvästar – hela listan

Följande varumärken har återkallat flytvästar. I respektive återkallelse som finns på Konsumentverkets webbplats, finns information om hur du ska göra om du äger någon av de återkallade västarna.

Återkallade flytvästar från Biltema

Återkallade flytvästar från Crewsaver

Återkallade flytvästar från Fladen

Återkallade flytvästar från Helly Hansen

Återkallade flytvästar från Marinepool (Jula) Nautic (Bauhaus)

Återkallade flytvästar från Plastimo

Återkallade flytvästar från Regatta

Återkallade flytvästar från Spinlock

Återkallade flytvästar från Viking

Fakta om uppblåsbara flytvästar

• Uppblåsbara flytvästar blåser upp med hjälp av en gaspatron. • Västen ska ha en säkring som hindrar gaspatronen från att gänga ur. • Om uppblåsningsanordning inte fungerar har inte västen någon flytkraft. • Uppblåsbara flytvästar behöver underhållas för att fungera. • Barn ska inte använda uppblåsbara flytvästar.

Fakta om uppblåsbara flytvästar

Marknadskontrollen hittar du på Konsumentverkets webbplats