Skatt på plastkassar från 1 maj

Nyhet: Publicerad 22 oktober 2020

Lyssna

Den 1 maj infördes skatt på plastbärkassar. I många butiker har priset för en kasse därmed mer än fördubblats. Anledningen till beskattningen är att plast är ett växande miljöproblem och vi behöver ta till åtgärder för att minska vår förbrukning. Ett sätt är att använda färre plastbärkassar.

I Sverige använder vi cirka 100 plastbärkassar per person och år, men användningen behöver minska. Kassarna bidrar till nedskräpning och spridningen av mikroplaster.  Eftersom plast har svårt att brytas ner i naturen skadas många djur när de fastnar i eller äter av plasten.  På grund av den långa nedbrytningstiden är plast ett växande miljöproblem och att använda färre plastbärkassar är en åtgärd för att minska risken för att plast hamnar i naturen.

Varför skatt på plastbärkassar?

Enligt ett EU-direktiv har Sverige en skyldighet att vidta åtgärder för att säkerställa att den årliga förbrukningen inte överskrider 40 tunna plastbärkassar per person, senast den 31 december 2025. Vill du ha tips på vad du som konsument kan göra, till exempel vilka påsar du kan använda istället och hur du sorterar plastkassar? Kika in på Naturvårdsverkets webbplats där de har samlat frågor och svar till konsumenter. Om att minska antalet plastbärkassar på Naturvårdsverkets webbplats