Se upp för piratkopior

Nyhet: Publicerad 19 oktober 2020

Lyssna

Det är billigt, snyggt och ser äkta ut. Att handla märkesvaror online eller på semestern, både utomlands och hemma, kan innebära att du köper en piratkopierad vara. Det finns flera problem med att handla piratkopierade produkter, bland annat kan varorna vara skadliga. Piratkopior är i regel dessutom olagliga.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Det finns flera problem med att handla piratkopierade produkter. I värsta fall får du en vara som inte är säker och som skadar dig eller någon i din familj. En del saker kan till exempel innehålla farliga kemikalier.

En annan sak att tänka på om du köper en piratkopierad produkt är hur varan är framställd och vem som har gjort varan. Det kan spela roll för påverkan på miljö, människor, djur och förhållanden både nära dig och runt om i världen.

Piratkopierade produkter kanske inte heller uppfyller de säkerhetskrav vi har inom EU. Det kan bero på att de innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen eller inte uppfyller andra säkerhetskrav.

När du handlar på nätet är det svårt att syna en produkt i sömmarna, men det finns några saker du kan göra för att försöka kontrollera äktheten på en vara. Detsamma gäller om du handlar märkesvaror på semestern, både utomlands och hemma. På vår webbplats har vi samlat några tips till dig. Och kom ihåg – piratkopior är i regel olagliga.

Se upp för piratkopior - få flera tips på vår webbplats

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.