Rycks inte med av rean – tänk efter innan du slår till
Nyhet: Publicerad 5 november 2021
Vi möts dagligen av erbjudanden med nedsatta priser. Inför konsumtionshögtider som Black Friday och mellandagsrean, ökar mängden erbjudanden och det är lätt att ryckas med. Men en röd prislapp behöver faktiskt inte betyda att priset är lägre. Här får du tips på vad du bör tänka på innan du slår till.
Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).
Förbered dig innan reorna startar, så kan du minska risken att gå på rea-fusket. Du kan inte alltid lita på att ett erbjudande faktiskt innebär att du gör ett kap. Det ordinarie priset på den där surfplattan, löparskorna eller tröjan kanske bara användes några få dagar innan rean startade, eller inte alls. Priset kan till och med ha höjts under rean. Fult, eller hur? Vi har samlat våra bästa rea-tips åt dig i vår tipslista. Tipsen hjälper dig att ta kontroll, så det du köper faktiskt är något du vill ha och behöver.
5 tips till dig som vill handla smartare under rean
Vet du redan nu att det är något du vill köpa under rean? Följ prisutvecklingen med hjälp av prisjämförelseverktygen på nätet, så du vet vad varan kostar i normalfall. Är det verkligen ett så bra kap som företaget påstår?
Läs villkoren. Undersök vad som gäller om du vill byta eller lämna tillbaka en vara. Öppet köp och bytesrätt är ingen skyldighet för företagen att erbjuda. Ta alltid reda på vad som gäller för just ditt köp.
Om du handlar på nätet har du vanligtvis 14 dagars ångerrätt. Det betyder att du kan ångra ditt köp inom 14 dagar från att du får hem eller hämtar ut varan. Ångerrätten gäller även för reavaror. Tänk på att om du ångrar köpet behöver du betala returfrakten, förutsatt att företaget har gett information om det i sina villkor.
Ställ dig frågan – har jag verkligen råd med detta? Gör en budget och håll dig till den. Det är lätt att köpa mer än det man behöver när man handlar under en rea. Bestäm i förväg hur mycket du vill shoppa för och vad du vill ha. Då kan det bli lättare att motstå impulsköp, särskilt om du är osäker på hur bra ett visst erbjudande egentligen är. Hur vill du betala för din vara? Handlar du via nätet blir du ofta erbjuden olika sätt att betala. Har du inte har råd att betala nu, fundera på om du kommer att ha mer pengar när det är dags att betala. Oväntade händelser kan förändra din ekonomiska situation.
Kolla upp företaget. Kontrollera att det finns tydliga kontaktuppgifter till företaget. Undersök vilka betalningsalternativ de erbjuder och var alltid försiktig med att lämna ut dina kortuppgifter. Tänk på att det kan vara andra lagar och regler som gäller om du handlar från ett företag utanför EU.
På vår webbplats finns mer information
Rea och nedsatt pris - vad gäller?
Bra att veta om ångerrätt, öppet köp och bytesrätt
Konsumera mer miljömässigt hållbart och ta reda på hur olika produkter påverkar miljön
Mer information för säkrare köp på nätet hittar du på vår webbplats
Få koll på ekonomin
Med hjälp av det oberoende verktyget Budgetkalkylen får du se kostnader som är kopplade till din ekonomi. Verktyget är en bra hjälpreda för att få ett helhetsgrepp över ekonomin och du kan även se hur förändringar kommer påverka dig.
Budgetkalkylen hittar du på Konsumentverkets webbplats
Behöver du vägledning?
Hallå konsument är en nationell upplysningstjänst som svarar på konsumentfrågor. Vi svarar på telefon, chatt och mejl.
Kontaktuppgifter till Hallå konsument
Många kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning och kan ge ett mer personligt stöd än den nationella vägledningen, samt vid behov erbjuda fysiska möten.
Källa: Konsumentverket
Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.