Rycks inte med av rean - tänk efter innan du slår till

Nyhet: Publicerad 11 november 2020

Lyssna

Vi möts dagligen av erbjudanden med nedsatta priser. Inför Black Friday och Cyber Monday ökar rean och det är lätt att ryckas med. Det finns flera saker du bör tänka på innan du slår till på det där lockande erbjudandet. Här kan du läsa om falska reapriser, returrätt och om att inte handla mer än du har råd med.

Video title

Alla reaerbjudanden är inte så förmånliga som det påstås. Hur vet du att den där tv:n, löparskorna eller sängen någonsin har kostat så mycket som det påstås? I själva verket kanske det inte är fråga om någon nedsättning alls eftersom det ordinarie priset som anges aldrig har använts, eller bara använts några få dagar. I vissa fall kan priserna till och med vara högre under rean än annars. 

Tips till dig som funderar på att handla på rea: 

  • Följ priset på varan under en längre tid för att ha koll på vad den kostar en vanlig dag innan rean drar igång.  

  • Följ prisutvecklingen med hjälp av prisjämförelseverktygen på nätet.  

  • Jämför priset från en vanlig dag med det aktuella reapriset för att avgöra hur bra erbjudandet verkligen är. 

Handla inte mer än du har råd med 

Butikerna vill gärna locka oss till köp genom att dela upp betalningen eller skjuta den på framtiden. Köp nu betala sen, är ett vanligt budskap. Risken finns att vi handla för pengar vi inte har.  

Tips till dig som tänker köpa på avbetalning:

  • Har du inte har råd att betala nu, fundera på om du kommer att ha mer pengar när det är dags att betala. Oväntade händelser kan förändra din ekonomi. 

  • Flera mindre belopp att betala varje månad blir en större summa sammanlagt. Räkna ihop den sammanlagda kostnaden om du gör många köp på avbetalning.

  • När du delar upp en betalning kan det tillkomma både ränta och fakturakostnader som gör ditt köp ännu dyrare.  

Rätt att returnera  

Under rean är risken för impulsköp större och det kan vara svårt att stå emot butikernas kampanjer. Men om du handlat på nätet har du 14 dagars ångerrätt, enligt distansavtalslagen.  

Tips till dig som tror att du kommer att ångra ett köp: 

  • Läs på om ångerrätt och returvillkor innan du handlar. 

  • Ofta anges att du som skickar tillbaka en vara ska stå för returfrakten, men om det inte står något är det företaget som betalar returfrakten. 

  • Du har 14 dagar på dig, från det att du tagit emot varan, att ångra ett köp på nätet. 

  • Öppet köp är frivilligt att erbjuda vilket betyder att butikerna själva bestämmer sina regler. Kolla vad som gäller innan du köper något.

Video title