Riskfyllt att handla julklappar på nätet från företag utanför EU

Nyhet: Publicerad 3 december 2020

Lyssna

Varor som du köper från företag utanför EU kan ha säkerhetsbrister eller vara energitjuvar. Nu varnar Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket för riskerna och ger dig tips och råd i julhandeln.

Att handla julklapparna på nätet kan vara bekvämt men är också förknippat med risker för den som handlar. Varorna du köper kan ha brister om de köps från länder utanför EU. Till exempel kan julklapparna innehålla farliga ämnen eller inte uppfylla EU:s säkerhetskrav och krav på energieffektivitet. Det kan ofta vara svårt att veta från vilket land en vara köps när man handlar på nätet.

– Du vet inte riktigt vad du får. Kontrollsystemen som är standard inom EU finns inte utan du tar en stor risk när du privatimporterar något utanför EU. Dessutom är företagen svåra att nå både för konsumenter och för oss som tillsynsmyndigheter, säger Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell.

Tips för säker och hållbar e-handel inför julhandeln

  • Tänk på i vilket land företaget finns som du köper julklapparna från. Varor som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de till exempel saknar korrekt energimärkning eller innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen.

  • Se efter om elektronik och leksaker har CE-märkning, som är ett intyg från tillverkaren om att varorna uppfyller de europeiska säkerhetskraven och ekodesignkraven på energieffektivitet och funktion. Leksaker och elektronik ska alltid vara CE-märkt och det ska finnas kontaktuppgifter till tillverkaren på förpackningen eller på produkten.

  • Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia.

  • Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor, och kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget innan du handlar.

  • Tänk på att du inte alltid har ångerrätt om du handlar utanför EU.

  • Reglerna om energimärkning gäller vid e-handel inom EU. Handlar du till exempel en tv inom EU ska du få information om produktens energiklass och energianvändning via energimärkningen. Information som du inte får om du handlar från ett land utanför EU.

Läs mer på Konsumentverket.se.