Nya momsregler när du handlar utanför EU

Nyhet: Publicerad 2 juli 2021

Lyssna

Från och med den 1 juli kan det bli det dyrare att köpa billiga varor utanför EU. Detta eftersom Europeiska unionen har beslutat att moms ska betalas på alla varor som köps i länder utanför EU. I Sverige betalas redan idag moms vid näthandel från länder utanför EU, till skillnad från i andra EU-länder.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Betala moms redan vid köpet

Förändringen blir inte så stor för svenska konsumenter. Nytt blir istället att i takt med att e-handelsplattformarna registrerar sig till systemet IOSS, kan du betala momsen redan vid köptillfället. Det innebär att e-handelsföretaget registrerar sig i ett EU-land och kan på så sätt ta betalt för momsen om varan är värd som mest motsvarande 150 euro. Sedan betalar butiken in momsen till berörd skattemyndighet i EU.

Billiga varor utanför EU blir dyrare

Sverige har tagit ut moms oavsett priset på varan sedan 2018, när det handlat om paket som skickas från ett så kallat tredje land, alltså ett land utanför EU. Några av de saker som ändrats i och med de nya reglerna, är bland annat att den momsbefrielse som tidigare funnits vid import till EU av varor med lägre värde, tas bort. Det nya regelverket gör att även andra EU-länder kommer att ta ut moms vid import från tredje land oavsett värde på paketet.

Nya regler förhindrar undantag

Tidigare har det förekommit att e-handelsföretag utanför EU har skickat paket med lågt värde, som ska till Sverige, via andra EU-länder för att undvika att momstillägg. De nya reglerna gör att undantaget försvinner, eftersom alla försändelser som anländer till EU måste påföras moms och deklareras oavsett värde.

Bra att veta när du handlar på nätet

  • Även om webbshopen finns i EU kan dina varor skickas utanför EU. Då kommer moms, transportavgift och i vissa fall tullar att läggas till priset.

  • Bara för att adressen på webbplatsen ser svensk ut, är det ingen garanti för att den faktiskt är det. Det kan vara lätt att tro att exempelvis en webbshop är svensk för att webbadressen slutar med .se är svensk, men det är inte alls säkert att det är så.

  • Priset som anges på webbplatser för webbshoppar utanför EU är oftast utan svensk moms, tull- och importavgifter.

  • Om webbshopen riktar sig till svenskar, med exempelvis svensk information på sidan och betalning i svenska kronor, gäller samma konsumenträttigheter som om du köper i en webbshop inom EU. Detta inkluderar 14 dagars ångerrätt och två års reklamationsrätt.

  • Om webbshopen inte riktar sig mot svenska konsumenter, är det oftast lagen i webbshopens hemland som gäller. Då kan du inte vara säker på att du har samma rätt att ångra köpet inom 14 dagar, eller att du får din tvååriga reklamationsrätt.

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.