Ljuskällor i rampljuset med ny energimärkning

Nyhet: Publicerad 6 september 2021

Lyssna

Den 1 september 2021 infördes en ny energimärkning för ljuskällor. Energimärkningen underlättar för dig som konsument, samtidigt som den utmanar tillverkarna att utveckla effektivare och bättre ljuskällor.

Energimärkningen är ett system av pilar från rött till grönt, tillsammans med bokstäver. På den nya märkningen används skalan A till G för att energimärka produkter, där A är effektivast. Tidigare i år började den nya energimärkningen att gälla för bland annat kylar och frysar, diskmaskiner och bildskärmar. Nu kan vi alltså lägga till ljuskällor i listan av produkter som har den nya märkningen.

Effektivare och bättre ljuskällor

Ljuskällor märktes enligt det gamla systemet på skalan A++ till E. Den nya skalan A till F ska utmana tillverkare och branscher att utveckla ännu effektivare och bättre ljuskällor. Flera av dagens ljuskällor hamnar enligt det nya energimärkningssystemet därför långt ner på skalan, i klasserna F och G. E-handeln kommer att ha den nya energimärkningen för ljuskällor på sina webbplatser från den 21 september 2021. Produktförpackningar som skickas till konsumenter kan ha kvar den tidigare märkningen fram till 1 mars 2023, eftersom energimärkningen är tryckt direkt på förpackningen.

Nya ekodesignkrav och QR-kod

Kraven på belysning har skärpts inom EU i samband med införandet av den nya generationens energimärkning. Det som kallas ekodesignkrav reglerar bland annat hur mycket nya ljuskällor får flimra. Ljusflimmer är något som människor är olika känsliga för och det är inte alltid man uppfattar flimret själv. Många LED-lampor på marknaden klarar de nya ekodesignkraven och information om flimmer ska finnas i ljuskällans tekniska dokumentation. Med den nya energimärkningen följer också en QR-kod. Koden ska finnas på ljuskällans förpackning och skannas med en smartphone, som visar produktens informationsblad.

Mer information om energimärkningen och vad den innebär finns på Hallå konsument

Vi berättar hur du väljer rätt belysning och sparar energi, på Hallå konsument