Låt dig inte luras! Investeringsbedrägerier blir mer och mer avancerade

Nyhet: Publicerad 16 augusti 2022

Lyssna

Finansinspektionen ser fortfarande att investeringsbedrägerierna ligger på en hög nivå och att metoderna som bedragarna använder blir mer avancerade. Låt dig inte luras, läs om hur du kan undvika att bli drabbad och hur du gör om du har blivit utsatt.

I den senaste kvartalsrapporten nämner Finansinspektionen att bedragare lockar konsumenten att investera i välkända och okända företag eller kryptovalutor genom till synes trovärdiga investeringssajter. Konsumenten erbjuds egna konton på sajten för att följa utvecklingen av investeringarna som inte finns på riktigt. Den falska investeringssajten visar dock på en positiv utveckling där konsumenten uppmanas att fortsätta att öka sina investeringar. Läs nyheten om att bedragare luras med falska investeringssajter.

Så undviker du att bli lurad

Att bli utsatt för investeringsbedrägerier är ganska vanligt och alla kan drabbas. Tänk på det här för att undvika att bli lurad:

  • Låt dig inte luras av en okänd person per telefon. Särskilt inte om det marknadsförs som ett snabbt och enkelt sätt att tjäna mycket pengar. Bedragare är skickliga och förtroendeingivande och jobbar ofta efter ett manus.

  • Tänk efter: Varför får just jag ett sånt bra erbjudande? Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så. De kanske utlovar en avkastning på 20 procent på kort tid, vilket låter lockande när man vill göra en snabb affär.

  • Finns företaget med på Finansinspektionens varningslista? Låt dig inte luras att föra över pengar till ett företag på varningslistan.

  • Lämna aldrig ut inloggningskoder.

På vår webbplats kan du om hur du kan skydda dig mot investeringsbedrägerier

Polisanmäl om du har blivit drabbad

Gör en polisanmälan om du har drabbats av investeringsbedrägeri. Det kan du göra oavsett om du hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri. Har du precis skickat iväg en betalning via din bank eller ditt kort kan du försöka stoppa den. Kontakta då din bank eller kortutgivare. Läs mer om investeringsbedrägerier på polisen.se