”Jag utsattes för ID-stöld”
Nyhet: Publicerad 28 februari 2022
ID-stöld drabbar flera med förödande konsekvenser. Ditt ID har stulits om någon tar lån, köper något eller tecknar abonnemang i ditt namn, utan din vetskap. Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig, i både förebyggande och avhjälpande syfte.
ID-stöld kan gå till på olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att bedragaren vill komma åt dina pengar. Personer som hört av sig till Hallå konsument vittnar om de förödande konsekvenserna som ID-stölder kan innebära. – Det är berättelser man aldrig glömmer. Vi vill lyfta problemet och uppmärksamma konsumenter på att vara försiktiga med sina identitetshandlingar och personuppgifter, säger Viktoria Fredholm, vägledare på Hallå konsument.
Bank-ID är din identitetshandling på nätet
Ofta drabbas särskilt utsatta personer för ID-stöld. Det kan exempelvis gälla äldre och människor som inte fullt ut förstår innebörden av exempelvis bank-ID som är en e-legitimation. – Bank-ID är jämförbar med andra id-handlingar, såsom ditt körkort. Därför är det viktigt att hantera ditt bank-ID med samma försiktighet som med dina andra ID-handlingar, säger Viktoria Fredholm. Får en bedragare tillgång till ditt bank-ID eller annan identitetshandling, kan det snabbt få stora ekonomiska konsekvenser. Det är inte säkert att du får tillbaka pengar om bedragaren tömt ditt konto, eller att du slipper betala notan för exempelvis lån som tagits i ditt namn, trots att du utsatts för ID-stöld. – Ett exempel är en man som skulle signera en räkning med sitt mobila bank-ID. Räkningen hade mannen fått från en bedragare och uppmärksammade inte att han samtidigt signerade en låneansökan. Kreditgivaren kräver nu att mannen betalar lånet, berättar Viktoria Fredholm och fortsätter: – I ett annat fall blev en kvinna kontaktad av en avlägsen släkting via sociala medier, som övertalade henne att låna ut sitt bank-ID. Släktingen visade sig vara kriminell och hann ta flera lån i kvinnans namn. Händelsen polisanmäldes, men flera skulder kvarstår och en långivare kräver nu kvinnan på över 180 000 kronor.
När den utsatta får stå för notan
Enligt konsumenternas.se kan du själv behöva stå för kostnaderna om du utsatts för bedrägeri. Det handlar då om situationer där du exempelvis lurats att släppa in någon obehörig i din internetbank genom telefonbedrägeri. Det kallas grov oaktsamhet eller att du har agerat särskilt klandervärt. Konsumenternas.se är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Agera snabbt vid ID-stöld
Utsätts du för ID-stöld gäller det att agera snabbt. På Hallå konsument listar vi fem saker du behöver göra omgående. Det är tips som är bra att ha med sig, om du skulle drabbas. 1. Anmäl ID stölden till polisen 2. Kontrollera dina konton, lån och bankkort. Upptäcker du överföringar eller lån som du inte känner igen ska du genast kontakta din bank. 3. Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen, då kan inte bedragaren låna pengar i ditt namn. Det räcker ofta att du spärrar din kreditupplysning hos ett av de stora kreditupplysningsföretagen så hjälper de att spärra även hos de andra företagen. 4. Bestrid fakturor eller betalningskrav för något du inte beställt. 5. Kontakta Skatteverket för att kontrollera att ingen ändrat din folkbokföringsadress.
Du kan läsa mer om hur du går tillväga vid ID-stöld, på vår webbplats
Minska risken att drabbas
På Polisens webbplats hittar du flera tips och råd för att skydda dig mot ID-stöld. Det finns exempelvis digitala tjänster som låter dig veta direkt om någon gjort en kreditupplysning på dig. Då har du större möjlighet att agera snabbt för att stoppa eventuella lån från att beviljas.
Ta del av fler tips för att skydda dig från ID-stöld på polisen.se
ID-skydd skyddar inte mot ID-stöld
Ibland ringer företag upp konsumenter och försöker skrämma med argument som att ”ditt personnummer ligger ute på internet.” Men att personnummer syns på nätet är inget ovanligt. ID-skydd förhindrar inte ID-stöld, men kan vara till hjälp genom exempelvis råd och juridiskt stöd om du drabbas. – Om någon vill sälja på dig ett ID-skydd, fundera först på vad tjänsten faktiskt erbjuder. Ibland rör det sig om saker som man enkelt kan göra själv som att spärra kort och personnummer via kreditupplysningsbolag, berättar Viktoria Fredholm. Dessutom har de flesta redan ID-skydd i sin hemförsäkring och det kan ju vara onödigt att betala dubbelt för en tjänst man redan har. Ofta säljs ID-skydd via telefonförsäljning, vilket innebär att du kan ångra köpet i 14 dagar.
Vi berättar mer om ID-skydd på vår webbplats
Du hittar en checklista för säker användning av e-legitimation på msb.se
Källa: Konsumentverket