Att tänka på inför en resa

Nyhet: Publicerad 8 juli 2022

Lyssna

Det är många som planerar att resa under sommaren och det är mycket som du som resenär ska tänka på när du gör en bokning. Här kommer några tips om vad du bör ha koll på innan du bokar din resa.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

 • Tänk på att kontrollera vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet. Vissa länder kräver fortfarande intyg på att du inte har covid-19. Det kan också finnas krav kring karantän eller andra restriktioner, så håll dig välinformerad om vad som gäller.

 • Om du köper till ett avbeställningsskydd när du bokar en resa krävs ofta ett läkarintyg för att kunna utnyttja skyddet. Om du avbeställer resan har du inte rätt att få tillbaka kostnaden för skyddet. Det gäller även när du avbeställer en paketresa med hänvisning till oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet.

 • Välj av- eller ombokningsbart när bokar flygbiljett eller boende om du vill ha möjlighet att ändra din bokning utan orsak.

 • Kontrollera om villkoren för en erbjuden voucher är till din fördel. Är vouchern exempelvis överförbar till en annan person? Hur lång giltighetstid gäller för vouchern och återbetalas pengarna om vouchern inte används inom giltighetstiden?

 • Om din flygning ställs in finns fördelar med att välja ombokning så fort det är möjligt. Du har då rätt till hotellövernattning om det behövs och du slipper betala för en ny biljett för att ta dig till resmålet. Ombokning ska ske med annat flygbolag om det innebär att du kommer fram till din slutdestination tidigare än om du bokas om till en flygning med det bolag som du bokat med.

 • Om du köper din flygbiljett via en resebyrå kan du behöva betala eventuella avgifter i samband med exempelvis återbetalningar eller ombokningar. Ta därför hänsyn till detta när du gör en prisjämförelse. Om du vill göra en ändring i en bokning behöver du betala en avgift till resebyrån och en avgift till flygbolaget.

 • Betalar du med kreditkort får du ett extra skydd genom konsumentkreditlagen och kan göra en kortreklamation om du inte får tillbaka pengarna vid inställt flyg eller avbokat boende.

 • Undvik att boka flygningar där det står att de utförs som separata flygningar eftersom det kan orsaka problem om en flygning exempelvis blir inställd.

 • Om du ska boka både transport och boende, till exempel flyg och hotell – tänk på att om du köper båda tjänsterna vid samma tillfälle hos en aktör får du extra skydd genom paketreselagen och resegarantilagen.

 • Kontrollera i vilka fall och under vilka förutsättningar din reseförsäkring gäller.

 • Kontrollera på flygplatsens webbplats hur tidigt du bör vara på plats för din resa och vad som gäller för säkerhetskontrollen. Tänk även på att vissa flygbolag kan ta ut en avgift på flygplatsen om du inte tidigare har checkat in online.

 • Om problem skulle uppstå med din resa tänk på att kontakta ditt flygbolag eller din paketresearrangör så snart som möjligt. Kontrollera dina rättigheter med hjälp av Flygkalkylatorn.

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.