Begagnad bil från bilhandlare – en bister erfarenhet

Nyhet: Publicerad 7 februari 2022

Lyssna

Vanligaste konsumentklagomålet under 2021 handlade om köp av begagnad bil. Konsumenter vittnar om svikna löften från bilhandlare och många bilköpare har bistert fått erfara att det är en sak att ha rätt, men en helt annan att få rätt.

Bilar som inte motsvarar förväntningarna, svikna löften och svårigheter att få rätt. Det är vad de flesta berättar om som kontaktar Hallå konsument eller sin kommunala konsumentvägledare för att klaga på bilhandlare. I nio fall av tio handlar det om fel på bilen och oftast drabbas yngre konsumenter som köper en billigare bil, för att det är vad de har råd med.

Tre års reklamationsrätt gäller alltid

Fredrik Selrots bild är även att felen uppstår redan inom de första sex månaderna efter köpet. Men trots det så möts många ändå av kalla handen när de vänder sig till bilhandlaren för att reklamera.

– Svaren de får är att felet inte täcks av garantin, alternativt att värdet på bilen är så lågt eller att den har gått så långt att det inte går att reklamera. Det senare är naturligtvis helt fel. Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera en bil du har köpt av en bilhandlare i upp till tre år. Uppträder felet inom de första sex månaderna så ger dig lagen ett ännu starkare skydd. Men många drabbade bilköpare får bistert erfara att det är en sak att ha rätt och en annan sak att få rätt.

– Vi ser exempel på när konsumenter har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden och fått rätt, men där oseriösa bilhandlare helt enkelt struntar i att följa nämndens rekommendationer.

Undvik problem med Fredrik Selrots fyra tips

• Tänk efter före du slår till. Den billigare bilen är sällan den bästa • Det är en extra trygghet för dig att köpa bil av en handlare som är medlem i Motorbranschens riksförbund, MRF. • Läs alltid igenom avtalet och varudeklarationen innan du bestämmer dig. • Blir det problem med bilen så är det bra med dokumentation. Skicka bilhandlaren ett mejl om vad det är som har hänt, utöver att ringa.

Mer information och tips gällande bilköp från bilhandlare hittar du på vår webbplats