Bedragare utger sig vara från ECC-nätverket

Nyhet: Publicerad 21 februari 2022

Lyssna

I e-postmeddelanden med ECC-nätverket som avsändare, påstår bedragaren kunna hjälpa dig att få tillbaka pengar från en dålig investering. Meddelandena är falska och kommer inte från ett ECC-kontor.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

E-posten som har skickats ut är så kallad “phising”. Pshising används för att ta reda på känslig information som du har för att avsändaren ska kunna stjäla pengar från dig.

Påstår sig erbjuda hjälp

I mejlet påstår sig avsändaren kunna hjälpa till att vinna tillbaka pengar som förlorats i en dålig investering som gjorts av en börsmäklare baserad på Cypern. Personen som skickat e-posten säger sig erbjuda hjälp med att få tillbaka den förlorade investeringen och ber mottagaren att ange information om en banktransaktion. E-postmeddelandet kan även i vissa fall innehålla ett falskt "kontrakt", där det står att mottagaren av e-postmeddelandet är skyldig att betala en summa pengar.  

Polis utreder fallet

I de falska meddelandena förekommer namn och personuppgifter från anställda vid ECC-kontoret på Cypern som avsändare. Det innehåller också både ECC- och EU-logotyper. ECC Cypern har lämnat in en rapport till den cypriotiska polisen, som utreder fallet.

Viktigt att veta

  • Du kan alltid vända dig till ECC Sverige och få kostnadsfri hjälp. Ett ECC-kontor kommer aldrig att be dig om en betalning.

  • Du kommer bara att kontaktas av ECC Sverige om du själv har tagit kontakt först. Du kommer aldrig få e-post från ett ECC-kontor där de erbjuder hjälp utan att du bett om det.

  • Får du för närvarande hjälp från ECC Sverige? Observera att du endast kommer att vara i kontakt med ECC-anställda från ECC-kontoret i ditt land, inte med ECC-anställda från andra länder i nätverket. Bor du i Sverige har du endast kontakt med ECC Sverige även om du har köpt en vara i ett annat EU-land.

Har du fått ett misstänkt e-postmeddelande? Svara inte på det, klicka inte på länkar eller öppna bilagor.

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.