Att tänka på när du köper present till alla hjärtans dag

Nyhet: Publicerad 11 februari 2022

Lyssna

Kärlekens dag närmar sig och många köper gåvor till sina älskade. Kanske har du redan köpt presenten med stort P, men om du inte hunnit med det än finns det några saker som du bör tänka på innan du slår till.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Idag finns det en hel del sajter där du kan finna allt från fina smycken till kläder och gosedjur. Men, var vaksam på var du handlar ifrån. Bara för att en sajt visar upp produkterna är det inte säkert att den du handlar från är den som sedan skickar beställningen till dig. Fenomenet kallas för dropshipping och har blivit allt vanligare. Det innebär att sajten där du hittar produkten tar emot beställningen från dig, Sedan betalar de tillverkaren för att skicka beställningen direkt hem till dig. Ofta är tillverkaren baserad i Asien. Även om det här är helt lagligt, kan det leda till obehagliga överraskningar för dig. Bland annat kan leveranstiderna vara mycket långa, produkten som levereras kan vara av dålig kvalitet eller till och med förfalskad och troligtvis behöver du betala tull och andra avgifter för att få beställningen. Information som kanske inte framgått från början.

Mer information om vad dropshipping är för något

En trevlig present är gärna också personlig. Kanske en necessär med ingraverade initialer, eller ett smycke med graverat namn på. Om du beställer en likande present, är det viktigt att känna till att du inte har någon ångerrätt. Även om du beställer den online och i vanliga fall har 14 dagars ångerrätt. Den ångerrätten utgår när en vara är specialtillverkad.

Mer information om att ångerrätt är en lagstadgad rättighet inom EU

Och när vi pratar om kärlek. Idag finns det en uppsjö av olika sätt att träffa den rätta. Allt från gratistjänster till betaltjänster. Om du har blivit medlem på en dejtingsida har du möjlighet att ångra medlemskapet inom 14 dagar. Utnyttjar du din ångerrätt kan företaget inte fortsätta kräva betalt från dig. Men, för att ångra dig måste du ta aktiv kontakt med företaget och säga upp medlemskapet. Det gäller även om du varit medlem ett tag, men inte funnit den rätta och vill avsluta tjänsten. Det räcker inte med att bara sluta betala eller ta bort din profil, då kan företaget fortsätta ta betalt eller komma med krav i efterhand. Det är också bra att säga upp medlemskapet skriftligt, så att du kan bevisa att du sagt upp tjänsten.

Läs mer om vad du kan göra om du får problem med en dejtingsida

Vi på Hallå konsument och ECC Sverige finns här om du får problem med någon av presenterna du köpt till kärleken, oavsett om du handlat i Sverige eller i ett annat EU-land.

Kontaktuppgifter till Hallå konsument

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.