3 tips till dig som planerar att resa i sommar

Nyhet: Publicerad 8 april 2021

Lyssna

Det råder fortfarande stor osäkerhet kring hur smittläget kommer att se ut i sommar. Att tänka efter ordentligt innan du bokar semesterresan är därför viktigt.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.Foto: Joel Samuelsson

Att läsa villkoren för avbokning och betala med kort, är alltid viktigt att tänka på när du bokar en resa. Särskilt viktigt är det i osäkra pandemitider. Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket, har tre praktiska tips att dela med sig av.

1. Hur du avbokar

Läs vad som gäller för avbokning. Vissa uthyrare kan ha fri avbokning fram till 30 dagar innan och andra kortare eller inte alls. Ibland kan du välja nivå på den fria avbokningen genom att betala lite extra. Se till att du gör ett aktivt val och vet vad som gäller innan du bokar och att du känner dig bekväm med det.

2.  Vem du bokar med

När du ska boka stuga eller hyrbil är det vanligt att först jämföra priser via en jämförelsesajt. Då ska du vara medveten om att bokningen därefter kan ske med en förmedlare. Tänk på att kolla upp vem du ska vända dig till för en eventuell avbokning eller om du inte får det du betalat för. Normalt sett är det den som faktiskt hyr ut stugan eller bilen som är din huvudsakliga avtalspart.

3. Hur du betalar

Det finns ett enkelt tips, betala med kort. I dag ser vi att det inte är ovanligt att konsumenter väljer banköverföring istället. Då tappar du oftast två fördelar: avbeställningsskydd och kortreklamation som följer med kortet. Har du betalat med kreditkort har du som konsument dessutom rätt att få tillbaka pengarna om du inte fått det du betalat för. Läs mer på Hallå konsument

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.