Viktigt att tänka på när du jämför lån

Aktuellt | Publicerad: 2020-06-02

Det finns många som gör reklam för lån. Ibland är det långivaren själv och ibland är det företag som gör reklam för andras lån.

Konsumentverket har nyligen granskat flera webbsidor där företag marknadsför möjligheten för privatpersoner att låna pengar, så kallade jämförelsesidor. Några av de saker som myndigheten tittat på är att information om dem som lånar ut pengar finns med, att uppgifterna är korrekta och att informationen gör att lånen går att jämföra.

Myndigheten har funnit flera brister i den information som finns.

Ett allvarligt fel är att bara frånräntan nämns ibland. Det är då lätt att tro att det är den ränta som alla kan få. Men det anger faktiskt bara den lägsta möjliga räntan och många skulle sannolikt få en högre ränta. Risken är att du fattar beslut att låna pengar baserat på felaktiga fakta.

Myndigheten kritiserar att en del företag trycker på snabbhet i marknadsföringen. Enligt lagen ska all reklam för lån vara måttfull och att framhålla lån som snabba och enkla kan bryta mot lagen.

– Konsumenten kan uppfatta krediten som en enkel och snabb lösning på ekonomiska problem och lockas att ta lån utan att tänka på konsekvenserna, säger Martin Olsson, jurist på Konsumentverket.

Det finns många saker du bör kolla innan du bestämmer dig för om du ska låna pengar eller inte. Han tipsar om tre viktiga saker:

  • Den totala lånekostnaden
  • Räntan
  • Hur lång avbetalningstiden är

Mer om vad som är bra att veta innan du tar ett lån

 

Senaste nyheter