Flygbolag ställer in flyg till och från Kina

Aktuellt | Publicerad: 2020-01-31

Fler och fler flygbolag ställer in sina flyg till och från Kina på grund av coronaviruset.

Vid inställt eller försenat flyg gäller olika regler beroende vilket land du ska flyga från.

Ska du flyga från Sverige till Kina?

Om du har planerat en resa till Kina från Sverige och flygningen ställs in har du vissa rättigheter enligt en EU-förordning. Bland annat har du alltid rätt till assistans och service från flygbolaget. Du kan även ha rätt till ekonomisk ersättning.

Om ditt flyg ställs in ska flygbolaget erbjuda dig tre alternativ:

• Du får tillbaka kostnaden för den del av din biljett som du inte har kunnat utnyttja.
• Din resa bokas om så att du kommer fram så fort som möjligt (om det är aktuellt).
• Din resa bokas om till ett annat tillfälle som passar dig.

Flygbolaget ska alltid dela ut skriftlig information till passagerare som drabbas av en inställd flygning. Informationen ska innehålla fakta om dina rättigheter i EU

Du ska vända dig till flygbolaget med dina krav. Om du har köpt en vanlig flygbiljett på en resebyrå är resebyrån som regel endast återförsäljare av flygbolagets biljetter. Du kan därför inte vända dig till resebyrån med dina krav.

Ska du flyga från Kina till Sverige?

Ska du flyga från Kina till Sverige omfattas du av förordningen om flygningen utförs av ett EU-registrerat flygbolag, Om flygbolaget inte är EU-registrerat och flygningen går från Kina till Sverige så kan du ha rätt till ersättning i form av skadestånd enligt Montrealkonventionen.

Läs mer om vad som gäller vid inställda flyg.
Har du frågor om att avboka flygresa på grund av Coronaviruset? Läs mer i vårt frågeforum.

Paketresa

Har du köpt flyg i kombination med exempelvis boende, turisttjänst eller hyrbil så kan det räknas som en paketresa. Om du avbokar en paketresa kan paketresearrangören ha rätt att ta ut en rimlig avgift för de kostnader som arrangören haft på grund av din bokning.

Arrangören har dock inte rätt att ta ut avgiften om din avbeställning beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet. Det gäller exempelvis vid större risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom på resmålet som du inte kände till när du bokade resan.

Det är svårt att säga med säkerhet om coronavirusets utbrott på resmålet innebär en rätt till kostnadsfri avbokning, då varje händelse måste bedömas från fall till fall. Dina chanser till kostnadsfri avbokning bör däremot vara större om Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till området.

Läs mer om UD:s avrådan här

Senaste nyheter