Risker med kalasleksaker

Aktuellt | Publicerad: 2019-12-10

På barnkalas finns det ofta ballonger, tutor och visslor som gör kalaset lite festligare. Men det finns risker med dessa typer av leksaker. Faktiskt är ballonger den leksak som flest barn förolyckats av i världen.

Var uppmärksam när barn blåser upp eller leker med ballonger. Om en ballong spricker finns det en risk att barnet stoppar bitar av den trasiga ballongen i munnen och sätter i halsen. Det finns också en risk för att de sätter den ouppblåsta ballongen i halsen när de ska blåsa upp den.

Kontrollera också att leksaker man ska blåsa i, exempelvis visslor och liknande, inte innehåller smådelar. Dessa delar kan barn sätta i halsen och kvävas av. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta oavsett vilken ålder leksaken riktar sig till.

Konsumentverket har genomfört en kontroll av kalasleksaker

För att veta att det som säljs är säkert och uppfyller de krav som finns på märkning har Konsumentverket genomfört en kontroll av kalasleksaker. I kontrollen som genomförts har ett 70-tal produkter granskats där de flesta uppfyllde säkerhetskraven. Endast en leksak hade säkerhetsbrister, där en smådel lossnade på en vissla. 10 leksaker saknade CE-märke, något som måste finnas på leksaken.

De största bristerna som kunde konstateras handlar om brister i den tekniska dokumentationen. Flera produkter hade fel märkning eller saknade märkning, men alla företag rättade på felaktigheterna eller tog bort produkten från sitt sortiment.

Läs marknadskontrollen i sin helhet

Vill du läsa om marknadskontrollen finns den i nedanstående rapport:

Marknadskontroll av leksaker till barnkalas

Senaste nyheter