Ny vilseledande trafiksajt

Aktuellt | Publicerad: 2019-01-14

Under en tid har flera olika webbsajter dykt upp som tar betalt för Transportstyrelsens kostnadsfria tjänster. Nu figurerar en ny – trafikstyrelsen.com.

I fjol stoppade Patent- och marknadsdomstolen webbsajten trafikenheten.se, efter en stämning från Konsumentombudsmannen. Sedan dess har snarlika sajter med snarlika namn dykt upp.

Just nu har trafikstyrelsen.com dykt upp som säljer tjänster för körkortstillstånd, handledarbevis, registreringsskyltar och för att ställa av och på bil.

Tillvägagångssättet hos den nya sajten är det samma som hos trafikenheten.se. Konsumenter som gör webbsökningar efter de gratistjänster som Transportstyrelsen erbjuder, får som första träff på Google en annons från trafikstyrelsen.com som tar ut en avgift för samma hantering.

Transportstyrelsen avråder konsumenter från att använda andra webbsajter än transportstyrelsen.se, då myndigheten inte har något med dem att göra.

Det är inte olagligt att ta betalt för något som är gratis i grunden, men det måste tydligt framgå vem som säljer tjänsten eller varan. Konsumentverket har därför inlett en granskning av trafikstyrelsen.com.

Senaste nyheter