Ny app ger dig information om farliga kemikalier

Aktuellt | Publicerad: 2019-11-27

I dag lanserar Sveriges Konsumenter en ny app – Kemikalieappen. Med appen kan du skanna produkters streckkoder för att få reda på om de innehåller några särskilt farliga kemikalier.

Varje dag utsätts vi för farliga kemikalier som bland annat kommer från prylarna vi köper. Det kan vara ämnen som kan öka risken för sjukdomar som cancer, beteendestörningar eller påverka vår förmåga att få barn.

Kemikalieappen har tagits fram i samarbete mellan myndigheter och organisationer i 13 EU-länder, med Sveriges Konsumenter och Kemikalieinspektionen som svenska deltagare.

– Konsumenter vill inte få farliga kemikalier på köpet, vare sig det gäller cancerframkallande flamskyddsmedel i en bilbarnstol eller hormonstörande ämnen i plastprylar. Kemikalieappen gör det enklare för konsumenter i hela Europa att använda sin lagliga rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach har du rätt att få veta om en vara innehåller särskilt farliga ämnen. Med Kemikalieappen kan du skanna streckkoden på varan och direkt ställa en fråga till företaget om kemikalieinnehållet. När du begär information om en produkts kemikalieinnehåll måste företaget svara dig inom 45 dagar ifall produkten innehåller några särskilt farliga ämnen (SVHC-ämnen) i halter över 0,1 viktprocent.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet på Kemikalieinspektionens webbplats

Information om kemikalieappen via Sveriges Konsumenter webbplats

Kemikalieappen finns för smartphones som iOS eller Android. 

Ladda ner Kemikalieappen för Android-telefon
Ladda ner Kemikalieappen för iOS-telefon

Senaste nyheter