Minska matsvinnet genom att ”bäst före-snooza” och ”kylchilla”

Aktuellt | Publicerad: 2019-03-27

Nu har Livsmedelsverket lanserat svinniska – ett nytt sätt att prata om matsvinn. Detta i hopp om att få fler att slänga mindre mat i onödan. Satsningen görs tillsammans med andra myndigheter och i samråd med livsmedelsbranschen.

En fjärdedel av världens klimatpåverkan kan kopplas till mat och livsmedelsproduktion. Ätbar mat som slängs innebär både ett resursslöseri och en klimatpåverkan helt i onödan.

— Det är därför det är så viktigt vad var och en gör hemma. Genom att sluta slänga ätbar mat bidrar man till att rädda klimatet och planeten, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.

För att få fler att börja prata om vad man själv kan göra för att minska sitt matsvinn börjar Livsmedelsverket med att lansera en samling nyord som exempelvis ”bäst-före-snooza” (som innebär att du tittar, luktar och smakar på maten innan du slänger den, istället för att slänga den bara för att den har passerat bäst före-datum) och ”kylchilla” (som innebär att du har tillräckligt kallt i kylskåpet så att maten håller längre).

— Egentligen är det ganska enkla råd i ny kostym, säger Karin Fritz.

Läs mer om satsningen att minska matsvinnet i Livsmedelsverkets pressmeddelande

Senaste nyheter