Bostadssajter får kritik

Aktuellt | Publicerad: 2019-06-17

Många bostadssajter lockar med chans till attraktiva hyreskontrakt. Men det är inte alltid tydligt vad tjänsten kostar och vad du får för pengarna.

Konsumentverket har granskat sju företag som annonserar om lediga hyreslägenheter. Det handlar om företag som samlar annonser från fastighetsbolag och annonsplatser som till exempel Blocket och sedan presenterar dem på sin egen plattform.

Bakgrunden är att myndigheten under flera år fått in anmälningar mot bostadssajterna. Konsumenterna har inte uppfattat att de tecknat sig för ett abonnemang eller insett vad tjänsten har innehållit. Många bolag utlovar gratis registrering, men det är först när du betalar som du får kontaktuppgifter till hyresvärdarna.

– Vi ser i vår granskning att många bolag inte är tillräckligt tydliga med priset eller vad tjänsten innehåller. Risken finns att du tror att du kan få en lägenhet förmedlad till dig, medan du i själva verket måste söka som alla andra, säger Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket.

Hennes bästa tips för bostadsannonser är att googla namnet. Om andra har haft problem och är missnöjda med tjänsten kan det vara en varning. Det är också viktigt att läsa igenom villkor och se till att du förstår vad tjänsten innebär och kostar innan du klickar på godkänn.

Senaste nyheter