Var vaksam på ”reaklippen” under Black Friday

Aktuellt | Publicerad: 2018-11-19

Många butiker lockar med låga priser inför Black Friday och Cyber Monday. Men för att det ska få lov att kallas rea så krävs det att butikerna följer reglerna.

?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen>

 

Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Med det menas dels att butiken ska ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid och att priserna ska vara rejält nedsatta, dels att reavarorna finns i ett antal som butiken bedömer motsvarar efterfrågan.

Niclas Ernebratt har jobbat med flera granskningar av reklamkampanjer som har innehållit priser som påstås vara lägre än ordinarie pris.

På prisjämförelsesajter kan du se butikens prishistorik

Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk. Ställ frågor till säljaren om när priset tillämpades senast och hur länge produkten har sålts till det priset. Ett annat tips är att använda sig av prisjämförelsesajter för att se butikens prishistorik samt vad andra butiker tar för samma produkt.

Syftet är att ta reda på om reaklippet verkligen är så bra som påstås. Det finns inte något krav på att butiken skriver ut vad produkten har kostat tidigare. Om butiken däremot gör det är det viktigt att det pris som anges är det pris som butiken själv har tillämpat för den aktuella produkten. Det duger inte för butiksägaren att hänvisa till vad andra butiker tar för priser för samma varor.

Senaste nyheter