Se upp för vilseledande trafiksajter

Aktuellt | Publicerad: 2018-05-28

Under en tid har flera olika webbsajter vilselett konsumenter att betala dyra avgifter för Transportstyrelsens kostnadsfria tjänster. Konsumenter som beställt tjänster från en sådan sajt uppmanas att spärra sitt bankkort direkt.

Nyligen stoppade Patent- och marknadsdomstolen webbsajten trafikenheten.se, efter en stämning från Konsumentombudsmannen. Sedan dess har en snarlik sajt dykt upp; transportverket.com

Tillvägagångssättet hos den nya sajten är det samma som hos trafikenheten.se – nämligen att konsumenter som gör webbsökningar efter de gratistjänster som Transportstyrelsen erbjuder, istället får erbjudande om att betala för samma tjänst på transportverket.com 

Spärra ditt bankkort

Transportstyrelsen avråder konsumenter från att använda någon av de nämnda webbsajterna, då myndigheten inte har något med dem att göra. Konsumentombudsmannen uppmanar konsumenter som beställt tjänster från samma sajter att spärra sitt bankkort omedelbart.

Anledningen till att kortet behöver spärras är att det inte är en säker betalningslösning som används på webbplatsen. Kortuppgifterna samlas in och kan riskeras att missbrukas i andra sammanhang.

Läs Transportstyrelsens information om falska trafiksajter

Senaste nyheter