Många rapporter om bankbedrägerier

Aktuellt | Publicerad: 2018-08-24

Banker ringer aldrig upp dig och ber dig logga in i din internetbank, men många konsumenter har blivit lurade av trovärdiga bedragare.

Media rapporterar i många olika inslag om att bankbedrägerierna ökar. Så sent som i måndags meddelade en talesman från polisen i en artikel publicerad på SVTs webbplats att omkring 2 000 polisanmälningar kommit in de senaste veckorna. 

Banker ringer aldrig upp dig och ber dig logga in i din internetbank, men många konsumenter har blivit lurade av trovärdiga bedragare. Polisens talesman säger så här i artikeln på SVT:s webbplats:

- Bedrägerierna går till så att en person (oftast äldre) blir uppringd av någon som påstår sig komma från ett kreditinstitut, vara banktjänsteman eller ett företag. Sen lyckas de på olika sätt få personerna att öppna sina bankdosor eller Bank-ID. De är väldigt manipulerande och vältaliga. Till exempel har de flera gånger kopplat över samtalet till en kollega för att visa att de är trovärdiga.

- Det är mycket viktigt att förstå att du aldrig någonsin ska lämna ut en kod eller använda ett Bank-ID på uppmaning av någon som ringt upp dig, även om du tror att det är banken eller polisen som ringt, avslutar Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Läs hela nyheten på webbplatsen konsumenternas.se

Polisen tipsar om hur du kan skydda dig mot bedragare i telefon

Senaste nyheter