Snabblån får både räntetak och kostnadstak

Aktuellt | Uppdaterad: 2018-08-31 | Publicerad: 2018-08-30

Från och med den 1 september 2018 träder förändringar i konsumentkreditlagen i kraft. Syftet är att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån. De största förändringarna är att snabblån får både räntetak och kostnadstak.

Ett nytt begrepp, högkostnadskredit, införs i lagen. De största förändringarna i lagen är att det nu blir ett räntetak och ett kostnadstak. Med dagens ränteläge är en högkostnadskredit ett lån med en årsränta på mellan 29,5 procent och upp till taket på 39,5 procent.

Kostnadstaket innebär att du som konsument aldrig ska behöva betala mer än lånebeloppet i sammanlagda kostnader. Om du lånar 10 000 kronor får kreditgivaren inte ta ut mer än 10 000 kronor i ränta och avgifter, alltså sammanlagt 20 000 kronor inklusive lånebeloppet.

Andra förändringar i lagen innebär att kreditgivaren måste göra en kreditprövning även för korta lån med mindre avgifter. Undantag gäller för rena kreditköp, det vill säga då du använder ett kreditkort och sedan betalar hela beloppet på en gång.

Marknadsföringen av alla krediter måste vara måttfull. Det betyder att den ska vara saklig och balanserad och inte får vara påträngande. Det är Konsumentverket och Finansinspektionen som har delat ansvar för tillsyn över företag som lånar ut pengar till konsumenter.

Läs mer om konsumentkreditlagen

Senaste nyheter