Publicerad 2018-06-05 Ändrad 2018-09-04

Håll koll på din biljett till fotbolls-VM

Fotbolls-VM i Ryssland närmar sig och som vanligt är det många svenska supportrar som åker för att se matcherna på plats. Det är viktigt att veta att det bara är biljetter som har sålts via Fifas webbplats som är giltiga till matcherna.

Köpa biljetter

Tillsammans med ryska myndigheter har internationella fotbollsförbundet, Fifa, varit väldigt noga med att påpeka att den enda officiella försäljningskanalen för VM-biljetter är Fifa webbplats, fifa.com/tickets. Din biljett är enbart giltig om du köpt den via Fifas webbplats.

Läs mer på Fifas webbplats för biljettförsäljning

FIFA har haft flera försäljningsfaser inför årets fotbolls-VM, där den sista pågår från 18 april till 15 juli. Biljetterna säljs enligt principen först-till-kvarn.

Köp inga biljetter av försäljare som inte är auktoriserade, då du inte bara riskerar att få betala ett överpris utan även kan komma att nekas inträde på plats i Ryssland. 

Andrahandsbiljetter

I Sverige är det inte olagligt att vare sig sälja eller köpa biljetter i andra hand, men du har ingen lagstadgad ångerrätt när det gäller biljettköp, oavsett försäljningskanal. Om du däremot inte har mottagit dina biljetter finns en möjlighet att få tillbaka pengar med hjälp av din bank genom så kallad kortreklamation.

Här kan du läsa mer om kortreklamation

Visum och Fan Id

Utöver biljetten behöver du ett så kallat Fan ID för att kunna resa till Ryssland och komma in på macherna. Fan ID är framtaget av ryska myndigheter i samband med Fifa, för att undvika biljettbedrägerier. Eftersom både biljetten och Fan ID är personliga blir det enklare för arrangörerna att upptäcka falska biljetter. 

Här kan du läsa mer om Fan Id

Ett Fan ID fungerar på samma sätt som ett visum under perioden 14 juni till 15 juli 2018 och det ger även tillgång till gratis kollektivtrafik samt gratis tåg mellan värdstäderna.

OBS! Om du tidigare har dömts för brott mot allmän ordning finns det en risk att ditt Fan ID dras tillbaka.

Sälja giltig biljett

Du bör undvika att sälja biljetten till en vän eller bekant utanför FIFA:s biljettsystem, eftersom biljetten är personlig. Det finns regler och tillvägagångssätt för hur man gör på Fifas webbplats.

Här kan du läsa mer om Fifas regler för försäljning av biljetter

Hjälpte artikeln dig?

Senaste nyheter