Fel julklapp eller fel på julklappen?

Aktuellt | Publicerad: 2018-12-21

Snart kommer tomten med julklappar! Och kanske funderar du på vad du ska göra om det visar sig att du har köpt fel julklapp. Eller vad du ska göra om det är fel på den. Öppet köp, bytesrätt, ångerrätt, reklamationsrätt och garanti är begrepp som är lätta att blanda ihop, men här får du en snabbgenomgång.

Öppet köp och bytesrätt

En del butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt, vilket innebär att du kan få pengarna tillbaka eller byta julklappen mot en annan vara. Spara kvittot på julklappen du köpt, annars är det inte säkert att det går att byta varan eller få pengarna tillbaka.

Öppet köp och bytesrätt är helt frivilligt för butiker att erbjuda. Det är alltså ingenting som du kan kräva enligt lag. Fråga när du köper varan om butiken erbjuder öppet köp eller bytesrätt. Ibland kan det även framgå av kvittot vilka villkor som gäller.

Läs mer om öppet köp

Läs mer om bytesrätt

14 dagars ångerrätt om du har handlat julklappen på nätet

Om du i dagarna har fått hem en julklapp som du handlat på nätet kan det finnas tid att ångra sig efter jul om det råkat bli ett felköp. Du har 14 dagar på dig att ångra en vara du handlat på distans, räknat från dagen efter att du tagit emot varan.

Läs mer om ångerrätt

Om julklappen har ett ursprungligt fel kan du klaga

Om det visar sig att julklappen har ett ursprungligt fel, det vill säga, ett fel som fanns redan vid köpet, kan du kontakta säljaren och klaga (reklamera). Du kan då få varan utbytt eller få pengarna tillbaka. Ett ursprungligt fel skulle exempelvis kunna vara en docka, som enligt beskrivningen ska kunna prata, som inte ger ifrån sig ett ljud.

I Sverige har du tre år på dig att reklamera.

Läs mer om att reklamera

Få hjälp med att reklamera i vår klagoguide

Har julklappen garanti?

Det är lätt att blanda ihop reklamationsrätt med garanti. Men det är två olika saker. Garanti är frivilligt och kan ses som ett komplement till de rättigheter du har enligt lag. En garanti kan aldrig ge dig ett sämre skydd än det konsumentlagstiftningen ger, däremot kan den ge ett bättre skydd.

Läs mer om garanti

Senaste nyheter