Leksaker i barnmenyer inte för de minsta

Aktuellt | Uppdaterad: 2017-02-22 | Publicerad: 2017-02-20

Konsumentverket har gjort en kontroll på om leksaker som följer med i barnmenyer är säkra. Resultatet visar att de leksaker som delas ut är säkra, men att de endast är till för barn som är över tre år.

På snabbmatsrestaurangerna äter ofta hela familjen, även de minsta barnen som är under tre år. Enligt en undersökning som Konsumentverket gjort har 76 procent av föräldrarna till barn under tre år, köpt en barnmeny med en leksak till sitt barn under det senaste året. Föräldrarna säger i samma undersökning att de förutsätter att leksakerna är lämpliga även för små barn. Konsumentverkets kontroll visar att leksakerna är säkra, men att de är till för barn som är över tre år.

Restaurangen ansvarig för att leksakerna är säkra

Restaurangen har alltid ansvaret för att de leksaker som erbjuds är säkra. Samma krav som gäller för till exempel en leksaksbutik gäller för restaurangkedjor som erbjuder leksaker, trots att det bara är en liten del av verksamheten.

Konsumentverket vill att föräldrar som köper en barnmeny ska få information om vilken åldersgrupp leksaken är lämplig för. Konsumentverket vill även att kunden ska ha möjlighet att få en alternativ leksak till barn under tre år, om den ordinarie leksaken inte är lämplig för barn under tre år.

Fara för små barn ska vara märkt med varningstext

Leksaker som kan vara en fara för små barn ska vara märkta med varningstext, vilket är reglerat i lag. Det kan till exempel vara leksaker som innehåller smådelar som kan lossna från leksaken och utgöra en kvävningsrisk för små barn som ofta stoppar saker i munnen. Det kan även vara småbollar med en diameter under 45 mm som, om barnet stoppar de i munnen, kan fastna i munhålan och täppa till luftflödet.

Mer om leksaker till barn under tre år

Här kan du läsa hela Konsumentverkets rapport om leksaker i barnmenyer

Senaste nyheter