Ny tjänst skyddar mot falsk adressändring

Aktuellt | Publicerad: 2016-09-29

Skatteverket har lanserat en ny webbtjänst som ska förhindra bedrägerier med felaktiga adressändringar. Den som anmält sig till tjänsten kan bara ändra adress med e-legitimation.

Trots att det är enkelt och gratis att anmäla adressändring via Skatteverkets e-tjänster, kommer ändå mer än hälften av alla anmälningar om adressändring in till myndigheten in via pappersblankett. Och det är via pappersblanketten som många bedrägeriförsök sker.

Minskar risken för bedrägerier och id-kapning

Med e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress med en pappersblankett. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Gå till Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring

Även ändring av särskild postadress kan spärras

Vid månadsskiftet öppnades även en ny digital tjänst för att anmäla särskild postadress. Om man behöver ha posten någon annanstans än till sin folkbokföringsadress under en period på minst sex månader kan särskild postadress anmälas. Den nya spärren för anmälan på pappersblankett gäller både tjänsten särskild postadress och tjänsten flyttanmälan.

Senaste nyheter