Konsumentverket varnar för uppblåsta hoppborgar

Aktuellt | Publicerad: 2016-06-17

Efter att flera allvarliga olyckor inträffat går nu Konsumentverket ut och varnar för säkerhetsriskerna med hoppborgar. Föräldrar uppmanas att inte ta säkerheten för given.

Att leka i uppblåsta hoppborgar är en populär aktivitet bland många barn, framförallt under sommarhalvåret. Men hoppborgar är inte bara lek och stoj. På senare år har flera allvarliga olyckor inträffat där barn slungats eller fallit ur borgen och slagit sig på den hårda ytan utanför. Det har lett till att barn i flera fall fått kraftiga skallskador.

Därför kräver nu Konsumentverket att företag som hyr ut hoppborgar och de företag som ställer upp hoppborgar ska se över säkerheten. Ett av råden är att aldrig lämna en uppblåst hoppborg utan personal. Samtidigt vill myndigheten varna de föräldrar, vars barn leker i hoppborgar, att aldrig lämna barnen utan tillsyn.

Konsumentverket vill också se skärpta krav på skyddsmaterial runt borgarna. Idag krävs bara stötdämpning runt entréer, men Konsumentverket vill att uppblåsta hoppborgar ska omges av stötdämpande material runt alla öppna väggar. Ytan runt hoppborgen ska även var fri från föremål man kan skada sig på.

Senaste nyheter