ID-skydd hindrar inte ID-stöld

Aktuellt | Publicerad: 2016-04-12

Det har blivit vanligt att försäkringsbolag erbjuder ID-skydd som en del av sina hemförsäkringar. Skyddet kan inte förhindra att någon stjäl din identitet, men om det händer kan du få rådgivning och juridiskt stöd.

Vad är ett ID-skydd? I en enkät som Hallå konsument har gjort svarade de flesta att de trodde att du blir skyddad från att någon annan använder dina personuppgifter. Men som det ser ut idag kan försäkringsbolagen inte hindra detta.

Försäkringsbolag kan inte förhindra ID-stölder

När ett försäkringsbolag erbjuder dig ett ID-skydd innebär det att du kan få hjälp om du skulle drabbas av en ID-stöld. En ID-stöld innebär att någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det.

Försäkringsbolaget kan inte hindra att stölden sker, men du som har ett ID-skydd i din försäkring kan räkna med att få rådgivning och juridiskt stöd.

Olika försäkringsbolag ger olika stöd

ID-skyddet ser olika ut hos de olika försäkringsbolagen. Många bolag erbjuder dig rådgivning via telefon. Du kan också få hjälp att bestrida betalningskrav och radera betalningsanmärkningar som beror på ID-stölden.

Som en del av många hemförsäkringar kan du också få hjälp att betala dina ombudskostnader om ett betalningskrav skulle leda till rättegång.

Läs mer om vad ett ID-skydd innebär hos Konsumenternas försäkringsbyrå

Senaste nyheter