Publicerad 2016-05-04 Ändrad 2016-09-02

Bli en nöjd studentkonsument

Studenten närmar sig och det innebär inte bara pompa, ståt och glädje, utan också mycket planering och en hel del utgifter. Var konsumentsmart och slipp ekonomisk oro inför din stora dag med några enkla knep.

Håll nere kostnaderna

Köp inte allt nytt. Låna, hyr eller köp begagnade kläder på nätet eller i second hand-butik. När du shoppar är det klokt att satsa på plagg som du vet att du har användning för igen och skor och accessoarer som kan användas vid både bal och studentfirande. Ta hjälp av en kompis eller förälder för att fixa hår och smink.

Gå ihop med ett gäng kompisar och dela på hyran för transport. Anordna studentmottagningen hemma istället för att hyra en lokal. Laga maten själv och försök anpassa mängden efter antalet gäster. Vill du beställa färdiglagad mat? Ta in priser från flera leverantörer och utvärdera alternativen.

Be alltid om skriftligt avtal

Väljer du att hyra olika tjänster i samband med studenten, till exempel kläder, bil, lokal eller musikanläggning, är det viktigt att du skriver ett avtal med företaget som hyr ut tjänsten.

I avtalet ska det framgå:

  • Eventuell betald handpenning + totalt pris inklusive moms
  • Exakt vad du har beställt eller bokat
  • Antal, till exempel matportioner eller tårtbitar
  • Sista dag för leverans
  • Vad som gäller om något går sönder under tiden du hyr det

Här kan du läsa mer om att hyra och leasa produkter och tjänster

Hjälpte artikeln dig?

Senaste nyheter