Se upp för piratkopior

Aktuellt | Publicerad: 2015-07-23

Har du köpt piratkopierade väskor eller klockor av en strand- eller gatuförsäljare? Se upp, för du kan begå ett brott även om du inte visste att varan var piratkopierad eller stulen.

Under sommartider är det många svenskar som spenderar semestern utomlands. Men var försiktig när du shoppar. Att köpa en piratkopia eller ett stulet gods, i bland annat Italien, kan leda till påföljder såsom fängelsestraff och böter. Detta oavsett om konsumenten är medveten om att varan är stulen eller inte. Samma sak gäller piratkopior.

Avstå att köpa varan

Blir du erbjuden att köpa en designväska av en gatu-, torg- eller strandförsäljare, eller via en oauktoriserad webbsajt, så är det mest sannolikt att den är stulen eller förfalskad. Rekommendationen är då att inte köpa varan. 

Varför ska man undvika att köpa en piratkopia?

Piratkopiering påverkar auktoriserade försäljare negativt och bidrar till att skapa oskäliga arbetsförhållanden. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och kan i vissa fall medföra hälsorisker. 

Så känner du igen en piratkopia

  • Titta noga på sömmar och etiketter, de är ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas.
  • Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.
  • Läs etiketterna och tvättråden, de är ofta felstavade.
  • Ta inte försäljarens ord för givet. Ett påstående om att varan kommer från samma fabrik som originalet brukar sällan stämma.

På Konsument Europas sajt kan du läsa mer om piratkopior

Senaste nyheter