Se upp för oseriösa timeshare-försäljare

Aktuellt | Publicerad: 2015-08-28

Läs kontraktet noga och tänk dig om en extra gång, innan du tackar ja till ett erbjudande om att köpa ett tidsdelat boende på en semesterort.

Fler än tusen nordiska konsumenter har de senaste åren fått problem efter att ha tecknat upp sig för olika typer av så kallat tidsdelat boende, som timeshare och semesterklubbar. Därför kommer det nu en gemensam försiktighetsuppmaning från Konsument Europa tillsammans systerkontoren i Norge, Danmark och Finland.

Det är framför allt i Spanien som svenska konsumenter råkat ut för oseriösa försäljare av tidsdelat boende. Gemensamt för de förfrågningar som Konsument Europa får in är att avtalen är otydliga och svåra att förstå. Ibland vet inte ens konsumenten vilken typ av tidsdelat boende hen har köpt.

Be alltid om betänketid

I genomsnitt har varje enskild konsument betalat 35 000 kronor för det tidsdelade boendet, men har man otur är avtalet förbundet med så många undantag att det knappt är användbart. Här är några enkla tips om du själv erbjuds att köpa timeshare eller någon annan form för avtalsbundet semesterboende:

  • Be om betänketid – får du inte det ska du inte skriva på över huvud taget.
  • Se till att alla muntliga avtal finns med i den skriftliga versionen.
  • Betala inget förrän ångerrättsperioden på 14 dagar har passerat och ge aldrig ut information om ditt bank- eller kreditkort till försäljaren.

Mer information om tidsdelat boende finns på Konsument Europas webbplats

Senaste nyheter