Ny EU-symbol för internethandel med läkemedel

Aktuellt | Publicerad: 2015-06-24

Den 1 juli 2015 införs en EU-gemensam symbol som ska användas av alla apotek och försäljningsställen som säljer läkemedel på webben. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

Med start i sommar ska alla som säljer läkemedel på internet visa upp en särskild symbol på sina webbsidor. Konsumenten ska genom att klicka på symbolen snabbt kunna se om den aktuella webbplatsen har anmält webbhandeln till Läkemedelsverket, något som är ett krav för att få bedriva handeln.

Läkemedelsverkets webbplats kommer att ha en lista över alla apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel så att konsumenten kan kolla att de är på en säker webbplats. I listan kommer det också finnas webbadresser till de apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel så att man kan klicka tillbaka till det ställe man vill handla från. 

Symbolen införs i alla EU-länder den 1 juli 2015. Både öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen (till exempel livsmedelsbutiker) som säljer läkemedel via internet omfattas av de nya reglerna. Liksom tidigare ska alla apotek även använda den nationella apotekssymbolen, både på sin webbplats och i fysiska butik.

Läs hela artikeln om den nya EU-symbolen för internethandel med läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats

Läs hela artikeln om undersökningen om allmänhetens attityder till att handla läkemedel på internet på Läkemedelsverkets webbplats

Senaste nyheter