Konsumentverket varnar för uppblåsbara hoppborgar

Aktuellt | Publicerad: 2015-06-29

Uppblåsbara hoppborgar finns på olika ställen, utanför snabbmatstället, på marknaden eller köpcentrumet. Men leken kan lätt förvandlas till en olycka. Nu vill Konsumentverket varna föräldrar för att lämna sina barn utan tillsyn i hoppborgar. Dessutom arbetar Konsumentverket för att få till skärpta krav på hur hoppborgar används.

I år har det skett en svår olycka i en hoppborg där ett barn skadades mycket allvarligt. Ett par liknande fall som Konsumentverket känner till har inträffat de senaste åren. Vid samtliga fall har barnet slungats eller fallit ur borgen och slagit i huvudet då de landat på den hårda ytan utanför. Barnen har fått kraftiga skallskador.

Om hoppborgen står på platser där föräldrarna kanske gör något annat, går in och köper mat eller gör andra ärenden, händer det att barnen lämnas utan tillsyn. Det är då som risken för olyckor är extra stor.

– Enligt standarden för uppblåsbara hoppborgar får de inte användas utan övervakning. Det måste finnas lätt identifierbar personal som håller koll på antalet barn och barnens åldrar, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket. Om borgen lämnas obevakad måste ansvariga tömma den på luft först.

Konsumentverket varnar nu både föräldrar och företag och Konsumentverket agerar för att skärpa kraven på hur hoppborgar används. 

Senaste nyheter