Konsumentverket varnar för 4One Telekom

Aktuellt | Publicerad: 2015-10-01

Sedan i maj i år har Konsumentverket tagit emot över 60 anmälningar mot telefonföretaget 4One Telekom. Nu varnar myndigheten för företagets metoder.

Förutom anmälningarna till Konsumentverket har mer än 250 personer vänt sig till vägledningstjänsten Hallå konsument efter att ha blivit kontaktade av säljare för företaget.

Anmälarna berättar att företagets säljare ringt dem och påstått att de fått i uppdrag att ta över konsumentens nuvarande telefonabonnemang. I vissa fall har försäljaren hävdat att de gått samman med konsumentens teleoperatör. På så vis har konsumenternas lurats. De drabbade har sedan fått fakturor för telefonabonnemang som de inte har beställt. Det förekommer även att konsumenter blivit anslutna och fakturerade av 4One Telekom trots att de aldrig tackat ja.

Företaget har inte heller informerat konsumenterna om deras lagstadgade ångerrätt vid telefonförsäljning. De har också nekat anmälarna att utöva sin ångerrätt. 4One hävdar att de vänt sig till näringsidkare, och att det därmed inte finns någon ångerrätt. Bolagets affärsidé verkar vara att via telefon sälja fasta teleabonnemang till äldre personer som har eller har haft någon form av registrerad näringsverksamhet. Ofta rör det sig om en pensionär som äger eller har ägt ett mindre jordbruk eller skogsbruk. De som anmält anser däremot att de har agerat som konsumenter.

Konsumentverket kritiserar företaget på flera punkter och anser att marknadsföringen strider mot marknadsföringslagen. 

Mer information om vad som är viktigt att tänka på när du blir kontaktad av telefonförsäljare. 

Du kan också vända dig till konsumentvägledningen i din kommun.
Här kan du söka fram kontaktuppgifter.

Senaste nyheter