Nu höjs taket i a-kassan

Aktuellt | Publicerad: 2015-09-10

Den 7 september 2015 höjdes den inkomstrelaterade ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen, a-kassan. Den högsta dagpenningen höjdes till 910 kronor.

I början av september höjdes ersättning i a-kassan. 

Den högsta dagpenningen höjs till 910 kronor, vilket gör att den som har en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin inkomst de första 100 ersättningsdagarna. Den tidigare högsta dagpenningen var 680 kronor per dag.

Även grundbeloppet höjs. Den högsta ersättningen som man kan få är nu 365 kronor, en höjning med 45 kronor.

Inkomstförsäkring

Enligt svensk lagstiftning får ersättning vid arbetslöshet inte vara större än 80 procent av lönen. Det betyder att en inkomstförsäkring inte kommer att betala ut någon ersättning under de 100 första arbetslösa dagarna, för dem som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden. 

Det är när ersättningen från a-kassan minskar, från dag 101, som det finns utrymme för ersättning från en inkomstförsäkring.

Om du tjänar mer än 25 000 kr i månaden kan det finnas ett behov av inkomstförsäkring redan från dag ett eftersom ersättningen från a-kassan inte når upp till 80 procent av din lön. 

Oavsett vad du tjänar bör du ta reda på vilken ersättning du får om du skulle bli arbetslös och hur länge ersättningen utbetalas.

Mer information om höjd ersättning i a-kassan på regeringens webbplats

Mer information om arbetslöshet

Senaste nyheter