Flygbolaget Avies försatt i konkurs - dina möjligheter att få pengar tillbaka

Aktuellt | Publicerad: 2015-07-06

Flygbolaget Avies har försatts i konkurs. Dina möjligheter att få pengar tillbaka beror på vilken betalningsform du har använt. Det går ännu att boka biljetter på deras webbplats. Konsumentverket avråder därför konsumenter att köpa nya biljetter eftersom det är osäkert om bolaget kommer att genomföra flygningar.

Det estniska flygföretaget Avies har försatts i konkurs. Flygbolaget har trafikerat flera rutter i Sverige samt en linje mellan Tallinn och Arlanda.

Företaget har haft problem och ställt in flera flygningar tidigare. Svenska passagerare väntar på ersättning från bolaget för inställda flighter.

I mars beslutade Trafikverket att säga upp avtalet med Avies. Det berörde sträckorna Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby/Hagfors-Arlanda. Trafikverket hänvisade till omfattande brister i flygtrafiken med inställda, försenade och felaktiga flygningar utan godtagbara skäl. Dessutom har företaget varit inblandat i fyra allvarliga tillbud i Sverige.

Dina möjligheter att få tillbaka pengarna beror på hur du betalat resan

Dina möjligheter att få pengar tillbaka beror främst på vilken betalningsform du har använt dig av. Har du betalat med kreditkort kan det finnas en möjlighet att få pengar tillbaka. Kontakta kreditgivaren. Om du har betalat med kontokort eller via internetbanken kan du vända dig till banken, men det är viktigt att göra det så snart som möjligt då tidsfristen för frivillig kortreklamation är kort. Har du betalat biljetten på annat vis kan du vända sig till konkursförvaltaren med dina anspråk. Det är dock ofta svårt att få några pengar tillbaka från konkursboet. Begäran riktad till konkursförvaltaren måste vara inne före den 26 augusti i år.

Det är drygt tre månader sedan Avies blev av med trafiken på de tre sträckorna i Sverige. En domstol i Estland har försatt företaget i konkurs sedan svenska leverantörer inte fått betalt för sina fordringar.

Företaget har fortfarande sin webbplats öppen och det verkar gå att boka biljetter. Konsumentverket avråder starkt från att köpa biljetter eftersom det knappast är troligt att företaget kommer att genomföra några flygningar.

Eftersom bolaget är beläget i ett annat EU-land kan du i första hand vända dig till Konsument Europa för kostnadsfri rådgivning.

Till Konsument Europas webbplats

Konkursförvaltaren är Veli Kraavi. Adress: OÜ Advokaadibüroo Kraavi & Partnerid, Tatari 25, 10116 Tallinn, telefon: + 372- 6640620, e-post: kraaviab@kraaviab.ee  

I Hallå konsuments reseguide finns mer information om flygbolag i konkurs.

Läs mer om flygbolag i konkurs 

Senaste nyheter