Hyra semesterboende utomlands

Det finns flera regler som skyddar dina konsumenträttigheter när du hyr bostad i utlandet. Men kom ihåg att reglerna gäller bara när du hyr av ett svenskt företag.

Kontrollera uthyraren och villkoren

För att vara säker på vilka villkor företaget har ska du be att få läsa avtalsvillkoren innan du betalar.

Ditt avtal med uthyraren

När du fått en bekräftelse på din bokning från uthyraren och betalat vad ni har kommit överens om har du ingått ett bindande avtal. Det är först då som reglerna gäller. Uthyraren är tvungen att ge dig följande information i avtalet:

  • resmålet
  • datum för ankomstdag och avresedag
  • hyresobjektet inklusive typ av bostad, läge, standard och utmärkande drag
  • namn och adress till uthyraren
  • speciella önskemål från dig som ni har kommit överens om

Hyran

Avtalet mellan dig och uthyraren bestämmer när och hur du ska betala hyran för bostaden. Uthyraren har rätt att ta ut en avgift av dig när bokningen bekräftas, en så kallad anmälningsavgift. Den får inte vara större än 20 procent av den totala hyran.

Om du behöver avboka boendet

Du har rätt att avboka boendet fram till 30 dagar före din planerade ankomst. Uthyraren har rätt att ta ut en avgift på 5 procent av hyreskostnaden av dig om du avbokar. Om du avbokar när det är mindre än 30 dagar kvar till ankomsten ska du betala hela hyreskostnaden.

Om du har ett avbeställningsskydd kan du däremot avbeställa resan senare. Men du kan bara avboka om du har ett giltigt skäl, som till exempel allvarlig sjukdom, olycksfall eller att du har drabbats av något annat som gör att du inte kan resa. Ett exempel på detta kan vara brand i hemmet. Om den du ska resa med avbeställer sin resa på grund av något av dessa skäl får även du avbeställa om du vill.

Uthyraren har rätt ta en avgift för avbeställningen även om du har avbeställningsskydd. Avgiften får vara 5 procent av hyrans pris men aldrig mer än 200 kronor.

Ändringar efter beställning

Om uthyraren vill ändra avtalsvillkoren så att de blir sämre för dig efter att du har beställt boendet måste det stå i villkoren att det är tillåtet. Om uthyraren inte kan ge dig samma boende som du har beställt eller inte kan ge boendet vid den tidpunkt du har beställt har du rätt att häva köpet. Det betyder att du säger till att du inte längre vill ha boendet. Uthyraren ska erbjuda dig ett annat likvärdigt, eller bättre boende om det är möjligt. Om det inte är möjligt eller om du inte vill ha det nya boendet kan du välja att få tillbaka dina pengar i stället.

Ändring av priset

Det finns tillfällen då uthyraren har rätt att höja priset efter att du har gjort din beställning.

  • Om skatter eller avgifter för boendet har höjts.
  • Om växelkursen förändrats så att uthyrarens kostnader har höjts.

Uthyraren får inte höja priset under de sista 20 dagarna före ankomstdagen. Om prishöjningen är mer än 5 procent av totalpriset, och över 500 kronor, kan du välja att häva avtalet och få pengarna tillbaka.

Ditt ansvar

Du är alltid skyldig att följa de ordningsregler som finns för boendet och du är ansvarig för kostnader för skador på bostaden och saker i bostaden. Du är också ansvarig för skador som personer i ditt sällskap är orsak till.

Framför alltid dina klagomål direkt till uthyraren och framför dem alltid så snart du kan. Om du vill begära ersättning för något ska du också göra det så snart du kan.

Tipsa om sidan