Bärselar

Bärselar, bärsjalar och så kallade slings är populära hjälpmedel för att bära små barn. En bärsele kan underlätta när det inte fungerar att ha barnvagn eller när du behöver ha händerna fria.

När du ska använda en bärsele bör du följa de instruktioner som tillverkaren eller återförsäljaren skickat med produkten. Tänk på att om barnet som du ska bära inte ännu kan hålla upp huvudet på egen hand behövs ett nackstöd på bärselen.

Bärselens öppningar behöver vara anpassade så att barnet sitter bekvämt. Titta extra på hålen för barnets ben så att de inte är för stora så att barnet kan glida ur. Titta även på öppningarna i sidorna så att de inte är så stora att barnet kan glida ur.

Undvik kvävningsrisk genom att se till att tyg inte täcker barnets näsa och mun. Tänk också på att det är viktigt att barnet inte trycks ihop när du bär. Om barnets haka pressas mot sitt bröst kan luftvägarna blockeras så att barnet inte får tillräckligt med syre. Barnet har då inte heller möjlighet att skrika för att få hjälp.

Tipsa om sidan