Så hanterar du dina skulder

Räkningar måste betalas i tid. Här får du användbara tips om hur du hanterar dina skulder.

Behöver du hjälp med att reda ut din ekonomi och dina skulder kan du ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Det är gratis att få hjälp.

Sök efter en budget- och skuldrådgivare i din kommun

Checklista

  • Om du har en skuld som du inte kan betala så bör du omedelbart ta kontakt med fordringsägaren, det vill säga den som du är skyldig pengar. Det kan finnas möjligheter att förhandla med fordringsägaren, kanske kommer ni överens om en avbetalningsplan. Har du borgenslån, kontakta även borgensmannen och informera om din situation.
  • Gör en ekonomisk översikt; skriv en lista över inkomster och en lista över utgifter. Räkna ut hur mycket pengar du har för att betala skulderna. Använd Konsumentverkets Budgetkalkyl för att få hjälp med att göra en budget. Gör upp en plan för hur du ska kunna betala tillbaka så mycket som möjligt av dina skulder.
  • Prioritera – välj ut vilka av skulderna som måste betalas först. Om du har flera skulder måste du prioritera bland räkningarna. Först behöver du betala din månadskostnad för boende, din elavgift och din hemförsäkring. Annars riskerar du att bli vräkt, få elen avstängd eller inte få hjälp om du till exempel skulle råka ut för en olycka. Även avgift till arbetslöshetskassan och eventuell barnomsorg är viktiga.
  • Försök skaffa förbättrade villkor av dem du är skyldig pengar. Kanske kan du få amorteringarna minskade eller inställda under en tid, eller sänka räntan på skulden.
  • Har du skulder så behöver du fundera över om du kan förändra något i din livssituation. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Har du några tillgångar som du kan sälja? Behöver du ha bil? Är det nödvändigt att sälja huset eller bostadsrätten?
  • Avsluta eventuella kreditkonton och klipp sönder korten.
  • Om du är svårt skuldsatt kan du under vissa förutsättningar få skuldsanering.
Stäng

Tipsa om sidan